Follow by Email

2013. november 21., csütörtök

Tyúkhúros céklás rizs



Jó étel a rizs, gyakori nálunk.
 Jöhet a kerek szemű, a hosszú szemű, a vadrizs, vörösrizs
a barnarizs, vagy az ízes/illatos jázmin, basmati.
Készíthetem bármivel és szinte bárhogyan. 
Szinte...., mert a Férjem a klasszikus tocsogós risottót nem kedveli, sőt nem szereti.   
-Bár szoktam ilyet, ha nincs itthon, mert mi a Fiammal kedveljük.-
Most kissé megpirítottam  a céklát, a rizzsel együtt, majd amikor megfőtt adtam hozzá friss spenót leveleket és tyúkhúrt. Így a spenótlevél és a tyúkhúr nem főtt meg, nyers maradt.
A rizs felvette a cékla színét (színterápia :). 
Szép...




Rizses cékla spenóttal tyúkhúrral

Hozzávalók
kb. 1/2 kg cékla
2 csésze rizs (hosszúszemű)
5 közepes gerezd fokhagyma
2 marék friss spenótlevél
1 csokor friss tyúkhúr
olaj
1 nagy ek hideg teavaj
frissen őrölt bors
szárított fűszerkeverék (saját készítés)*
4 csésze + 1/2 csésze víz




A zöldségeket megtisztítottam. 
A fokhagymát hosszanti szeletekre, a céklát félbe vágtam, majd szeleteltem.
(Ezek kisebbek voltak, érdemes olyan falatnyi nagyságra darabolni.)
Az olajat forrósítottam, beledobtam a fokhagymát, a céklát és kevergetve pirítottam, 2-3 perc múlva hozzáadtam a rizst és így együtt is pirítottam. Fűszereztem, majd felöntöttem vízzel.
 ( A rizs kétszeres vízmennyiséget vesz fel, érdemes kimérni, de én még ehhez adtam + 1/2 csészényit. Tegyük belátásunk szerint.)
Készre főztem: fedő nélkül, időnként megkevertem (de nem állandóan, mint a risottó esetében).
Rádobtam az evőkanálnyi vajat, elkevertem, a hideg vaj bársonyos bevonatot képez rajta..
Mikor teljesen kész volt, hozzáadtam a spenótleveleket egészben és az összeaprított tyúkhúrt. összekevertem. A zöldeknek az étel forrósága pont elegendő.




Tálaltam.
Illik a tetejére reszelt sajt, aki szereti. :)




A cékla fiatal leveleit nem dobtam el, azt is beletettem, de akár nyersen is elfogyaszthatjuk.
 Amikor sok van, akkor salátát is készíthetünk belőle, vagy adhatjuk egy vegyes saláta részeként.
* A fűszerkeveréket a nyáron gyűjtött és szárított fűszernövényekből állítottam össze. 
(Szívesen megosztom.)
Helyette tehetjük kedvenc fűszerünket, fűszereinket.

A tyúkhúr kedvező hatásairól itt írtam:







6 megjegyzés:

  1. Mesés! Még nem ettem tyúkhúrt, de ideje volna megkóstolni. :) Ebben a jó időben úgy is nő, mint a gomba. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hol lehet friss tyúkhúrt venni Budapesten? A piacon nem találtam! Tud valaki hozni nekem? Üdv:Ildikó

      Törlés
    2. Ági, én bírom :) kicsit a spenótra hajlik az íze :)

      Törlés
    3. Kedves Ildikó!
      Eltudom képzelni, hogy előbb-utóbb valaki üzletet lát a Tyúkhúrban :)
      A piacon ahová jársz idősebb nénikét/bácsikát lenne érdemes megszólítanod (persze akinek saját kertje van és a fölösleget viszi a piacra), hogy hozzon Neked. Mostanság sok van a kertekben, ahol nem kapálták ki.
      A másik, hogy akár utcán, parkban, erdőben is találhatsz, igaz tiszta helyet is kell találnod, meg felismerni.
      Adnék Neked, csak azt nem tudom, hogyan juttassam el (meg azt sem hová).
      Ha akarod írok a Fb-re hátha valakivel összetudlak hozni.
      Ezek jutottak eszembe.

      Várom válaszod.

      Törlés