Follow by Email

2013. november 2., szombat

Vaníliás birslekvár, tartósítószer nélkül




Birs

A gyümölcsöt nyersen kevesen szeretik, a belőle készült sajtot, annál inkább.
A birsalma illatát szinte mindenki kedveli, amely régen átélt emlékeket idéz fel bennünk....




Évek óta így szeretem eltenni a birsalma nagy részét.
Csak egy rúd vanília kikapart magjai, kevés cukor, citromnak leve.
Később amikor szeretném pl. karácsonykor, ebből készítek sajtot.


..e kicsike, a konyhai ablakpárkányon üldögélt még modell nem lett belőle, bár fotózás után is odakerült vissza..

 Birsalmalekvár 




Hozzávalók
birs
10 % cukor
citromnak leve
vanília magjai
víz (kb. 1kg gyümölcs/1,5-2dl víz)

A birsalmát megmostam és feldaraboltam, a magházát kivágtam, a héját rajtahagytam.
Egy fazékba tettem, aláöntöttem a vizet és igen rövid idő alatt megfőztem. 
Az egészet botmixerrel összeturmixoltam.
Az idén sikerült néhány olyan szemet is közé tennem, amiben picit keményebb "szemcsék" voltak, 
ezért egy sűrű tésztaszűrőn áttörtem (az előző években nem volt erre szükség).
A pürét visszaraktam a fazékba, rácsavartam a citrom levét, hozzáadtam a cukrot és a vanília magjait.
Újra összefőztem az egészet, forrástól számítva 10-15 perc múlva jónak ítéltem.
Az előre elkészített tiszta üvegekbe szedtem egy kanállal (ez nagyon sűrű lekvár). Az üvegeket kupakkal vagy celofánnal (celofán, gumi, celofán, gumi) lezártam és száraz dunsztba raktam, hogy ott hűljenek ki.




Megjegyzés
- Ez az átpasszírozós művelet kimaradhat, ha a pürénk teljesen krémes.
- Lehet több vizet is alátenni, ha hígabb lekvárt szeretnénk.
- Ebből a lekvárból igen egyszerűen készíthetek bármikor birsalmasajtot: egy lábosba kaparom, 
némi mézet vagy cukrot hozzáadok (vagy szirupot), összefőzöm az egészet (még sűrűbbre). 
Tetszés szerint az elkészített formákba öntöm, magokkal (dió, mandula, mogyoró) kombinálom, 
vagy enyhén cukorral meghintett papíron kinyújtom és különböző figurákat szaggatok ki belőle.
Azért szeretem így eltenni és nem most elkészíteni a karácsonyra ajándékba gondolt sajtot:
-  mert akkor nem kell izgulni, hogy esetleg megpenészedik.
(Ugye, igen kevés cukorral készítem!)
- nem kell izgulni, hogy elfogy.










6 megjegyzés:

  1. Szeretem a birsalmát :)Azt hiszem ezt is szeretném :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andrea!
      Igen biztos vagyok benne, én is így éreztem amikor megláttam szépséges sajtjaidat. :)

      Törlés
  2. Kedves Ági!
    A sajthoz még mennyi cukor/méz kell? Mik az arányok?
    Köszönöm!!!
    Nagyon szimpatikus a recept!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Emőke,
      teljesen egyéni, ízlés dolga.
      Lehet így hagyni, lehet még 10-20 % cukrot adni hozzá, de akár többet is ha édesen szeretitek.
      (Mi kevés cukrot fogyasztunk.)
      A lényeg hogy párologtassunk el még nedvességet belőle, hogy minél előbb kiszikkadjon.

      Köszönöm szépen.
      Üdvözlettel,
      Á.

      Törlés