Follow by Email

2013. december 6., péntek

Chilis olaj



....vagy nem csak chilis olaj.
Nekem a chilis a kedvencem, más fűszerekkel csak ajándékba szoktam készíteni.


 


Természetesen szabad a gazda, mindenki ízlésének, 
meg lehetőségeinek megfelelően válogasson a fűszerei és olajai között.


 


Két lényeges dolog van, amit mindenképpen tartsunk szem előtt.
- Az egyik, hogy ha a fűszer ízét, aromáját akarjuk előtérbe helyezni, 
akkor semlegesebb ízű olajat válasszunk. (Szerintem nem érdemes karakteres extra szűz olívaolajat választani, sem tömény hidegen sajtolt olajokat, mint a napraforgó, tökmag, dió, stb.)
Javaslom inkább a  repceolajat, szőlőmagolajat, kukoricacsíra-olajat, 
amelyek hideg sajtolva sem nyomják el, hanem inkább kiemelik a fűszereink zamatát.
- A másik ahol óriási hibát követhetünk el, ha friss fűszereket használunk. 
A friss fűszer nem az olajba való. 
Könnyen megromlik az olaj, hisz a fűszereink magas nedvesség tartalmúak,
 az olajban nem tudnak kiszáradni csak megpenészedni, bomlásnak indulni.
Nincs annál szomorúbb, mint szembesülni vele: nem csak a munkánk, hanem a drága olaj is kárba ment.
(Nem oly régen ajándékba kaptam, házi hidegen sajtolt olívaolajat, telis-tele már "pókhálós" friss fűszernövénnyel. Alig lehetett látni, de nekem nagyon jó szemem van :) 
Menthetetlen volt, sírva fakadtam bánatomban. Persze rögtön eldöntöttem, hogy írok róla.)
- Plusz egy dolog amit tartsunk szem előtt: a kevesebb több, ebben az esetben is. 
Úgy mennyiségre, mint fajtára.
1-2 féle fűszer, 1-2 ágacska / 2-3 dl olaj.
Mindig lehet frissen készíteni.




A chilis olajhoz, szárított, többféle, a kertemben termett chilit választottam és 
hidegen sajtolt magas omega 3 tartalmú repceolajat. 
Párat darabban, párat egészben tettem bele. 
Az utóbbi esetben több helyen szurkáljuk meg, vagy hosszában hasítsuk be. 
Készíthetjük egész chiliből, összetörtből, pehelyből, de őröltből is.




Minél több idő telik el a felhasználásig, annál erősebb lesz.









6 megjegyzés:

  1. szia lenolajjal is jó?és mibe? köszi! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :)
      Igen persze, bármilyen olaj jó, de csak akkor tenném lenolajba, ha a lenolajat szeretném fogyasztani.
      A lenolaj igen fontos olajunk, valóban naponta jó lenne enni belőle egy kiskanállal, ha a kettőt akarod összekapcsolni akkor jó ötlet a lenolaj. Meg akkor is ha nagyon szeretitek. A lenolaj elég karakteres olaj, ezt kell mérlegelni.
      Mibe: elsősorban olyan ételek megkoronázására ami megkíván egy kevés (vagy több) csípős ízt. Ha szeretitek a csípőset, akkor mindenbe :) vagy abba, amikor eszedbe jut. Mellesleg masszázsolajnak is kiváló, ott ahol vérbőséget szeretnék okozni. :)
      Szép hétvégét <3

      Törlés
    2. köszi, remélem neked is megvolt! megcsináltam, szerintem tésztára fogom kipróbálni, jó csípősek ezek a kicsi csilipaprikák, hmmm

      Törlés
    3. Igen, az volt :)
      A tészta nagyon jó ötlet, de lehet salátákra, főzelékekre, stb. Neked pont jó, hisz alapból nem főzhetsz csípősen a "Hercegnő" miatt <3

      Törlés