Follow by Email

2013. december 27., péntek

Hecsedlis marcipánnal töltött mézes szív



Biztosan sokan ismerik a "lebkuchenherzen" nevezetű mézes édességet, 
amit szinte egész évben lehet kapni, de ilyenkor karácsony környékén biztos.
Nos szeretem ezt a töltött fűszeres csokoládéval bevont szívecskét, illetve szeretném, 
ha nem lenne olyan édes... de ezért nem veszek.




 Kerestem receptet, nézelődtem német oldalakon, de nem jártam egyértelmű sikerrel.
Így hát gondoltam egy merészet és nekiálltam elkészíteni, egy már bevált mézes receptem véve alapul.
Nem bonyolítottam túl, bár fogalmam nem sok volt, hogyan fogom kivitelezni és
 milyen lesz az eredmény, de általában nem szokott visszatartani ilyesmi.
Bizonyára fogták a kezem az Égiek, mert nagyon jól sikerült.
Hecsedlivel lazított marcipánnal töltöttem meg.



Csipkebogyólekváros marcipánnal töltött mézes szív

Hozzávalók
300 g méz
100 g vaj
90 g cukor
7 g holland kakaó
7 g mézeskalács fűszer
1 db tojás
12 g foszfátmentes sütőpor (alnatura/dm)
500 g finomliszt
pici só
+
1 tojás fehérje megkenni

Töltelék
50 g marcipán

Máz
200 g 72 %-os étcsokoládé
50 g kókuszvaj

A mézet és a vajat összeolvasztottam (csakis annyira hogy megolvadtak, nem kell túlhevíteni), 
majd tűzről levéve hozzákevertem a cukrot, a kakaót, a mézesfűszert. 
A hideg cukor visszahűtötte, így mehetett bele a tojás, amit szintén elkevertem a mézes egyveleggel.
A lisztet összekevertem a sütőporral és a sóval.
A sütőporos liszthez kanalaztam a mézes részt és pillanatokon belül összeállítottam a tésztát.
Folpack fóliába csomagoltam és a hűtőbe tettem, hogy kihűljön a tészta. 
Bár ennek a tésztának nem kell hosszú idő (3-4 óra elég), hogy lehessen vele dolgozni, 
de én csak később értem rá folytatni (azaz este gyúrtam és másnap hajnalban készítettem el). 

A marcipán fellazítottam a hecsedlivel, azaz a marcipánt szétnyomkodtam egy villával, 
majd a hecsedliből annyit kevertem hozzá, hogy lágy, de nem folyós masszám lett. 


 


A tésztát kétfelé vettem, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. 
Kissé átgyúrtam, majd liszttel behintett szilikonlapon (a nyújtótábla is tökéletes) 
kb. 3 milliméter vastagságúra nyújtottam.
Az egész kinyújtott tészta tetejét megkentem a tojásfehérjével. 
(A tojásfehérje tökéletes "ragasztó" most sem hagyott cserben :)
 A töltelékből piciny halmokat raktam egymáshoz annyira közel, hogy a szív formájú borítás elférjen.
A tészta másik feléről egy 4 cm átmérőjű szív alakú szaggatóval kiszúrtam a tésztát, 
és a töltelékes részre borítottam. A tészta széleit lenyomtam és immár 
a kiszúrót pontosan ráillesztve együtt kiszúrtam a töltött szívecskét.
 (Komolyan mondom, egyáltalán nem ilyen bonyolult, mint ahogy sikerült leírnom :)




Sütőpapírral borított tepsire helyeztem.
A sütőt előmelegítettem 175 fokra (légkeverés). 
 5 perc elég volt neki 175 fokon. Tudjuk, hogy minden sütő más :) az idő meg a fok is 
eltérhet és eltérhetünk, a lényeg, hogy ne szárítsuk ki.




A mázhoz a kókuszvajat  gőz fölött felolvasztottam, majd a csokoládé táblákat beraktam 
és hagytam, hogy felolvadjon.
Elkevertem és egy szúróvilla segítségével a töltött szívecskéket a csokoládéval teljesen bevontam.
Sütőpapíros tepsire raktam, hagytam megdermedni, majd tálcára rendeztem.


 


- Két elképzelésem volt, hogyan töltsem meg. 
Az egyik, hogy mindkét adag tésztát kinyújtom, majd az egyikre szétosztom a tölteléket, 
a másik kinyújtott lappal befedem és kiszaggatom.
A másik amit végül megvalósítottam.
- 50 db szívecskét készítettem, egyik sem repedt ki sehol.  Legközelebb is pont így készítem.
A széleket összegyúrtam, abból már nem szíveket készítettem, 
hanem egyszerűen simán kiszaggattam, így a figurák is ebből az adag tésztából meglettek.
- Nem vagyok gyakorlott csoki készítő, lehet ettől jobb bevonó is létezik. 
Ez picit jobban olvadt a kezünkbe :) de nagyon finom íze volt.
-  A próba adagot kissé túlsütöttem, igaz ehhez 8 perc elég volt :)
 Finom roppanósra sikerült szárítanom, de elfogyott az is :)
Így a többit már árgus szemekkel figyeltem és amikor a tészta a hőtől megduzzadt, 
már az állagán látszott, hogy sült, de még nem volt színe, nos akkor gyorsan kivettem, 
hideg lapra tettem a tepsit és így hagytam kihűlni.
- A csokoládé az 50 db töltött szív bevonására bőségesen elég volt, sőt maradt belőle,
 de az pont jól jött nekem, hogy a többi sütemény díszítésére felhasználjam. 
Amennyiben nem kellett volna, akkor kevesebb is elég, viszont ha az összes tésztából
töltöttet készítettem volna (ugye figurákat is készítettem) akkor kellett volna.
Így ezzel a mennyiséggel érdemes számolni.









4 megjegyzés:

  1. fantasztikusak! tökéletesek! Nagyon kreatív és ügyes vagy!
    Mindig azt hittem, hogy az "egyszerű, de nagyszerű" mondás csak egy közhely, üres szólam... de a Te munkáid értelmet adtak ezeknek a szavaknak...:) mindig ez jut eszembe a csodáidról!
    <3
    lillácska

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm <3 így fogalmazni...nagyon kedves vagy!
      én a saját szavaimmal el sem tudom mondani mi jut Rólad eszembe....

      Törlés