Follow by Email

2013. december 10., kedd

Mazsolás kelbimbó




A kelbimbó a kelkáposzta elegáns megjelenési formája.
Ennek megfelelően szoktam elkészíteni. Általában hagyom, hogy érvényesüljön a formája.


 


Készül rakottan, pitének, levesnek. 
Sütve, párolva, tejföllel vagy joghurttal leöntve, sajttal vagy morzsával megszórva, 
gazdagon fűszerezve vagy éppen alig.
Igen gyakran, gyümölccsel párosítva.
Almával, gránátalmával vagy bármilyen aszalt gyümölccsel.
Most mazsolával.


 


S mert az 1 kg kelbimbót kevésnek találtam, kiegészítettem a sárgarépával.





Mazsolás kelbimbó sárgarépával




Hozzávalók
1 kg kelbimbó
1/2 kg sárgarépa
10 dkg mazsola
frissen őrölt bors
kevés chilipehely
olaj


A zöldségeket megtisztítottam, majd a sárgarépákat kockákra daraboltam. 
A nagyon-nagy kelbimbókat megfeleztem.
A kuktába tettem a zöldségeket, mazsolát, sóztam, megszórtam borssal, meghintettem chilivel és 
ráöntöttem az olajat. Alaposan elkevertem  és időnként megkeverve pirítottam. 
Hagytam, hogy itt-ott "lekapja", majd ráöntöttem 1 pohár vizet (ez teljesen elpárolog), 
rátettem a fedőt és készre pároltam (9 perc).
Természetesen kukta nélkül a párolási idő legalább duplája. 
(Ez nem csípős a chilitől, éppen csak annyira, hogy az ember felfigyel rá.)


Vadrizzsel kevert hosszúszemű rizzsel tálaltam. A riszt citromos sóval ízesítettem.




Gránátalmás kelbimbó:
Morzsás kelbimbó:









7 megjegyzés:

  1. :) kelbimbópárbaj folyik több helyen (szatmáriferi, lilafüge, szárnyas ízvadász), ami nagyon tetszik, mert imádom. rizs is jöhet, mert gluténmentes. micsoda kiszúrás karácsony előtt megtudni, hogy ne egyek glutént? :( marad a csodás kelbimbó...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nincs rá lehetőségem, hogy mások blogját olvassam, nézegessem. Az a kicsike idő ami "marad" azt azon kedves Barátaimnak szentelem, akik szellemi táplálékot szolgáltatnak <3 de a kelbimbó nagyon finom, örülök, hogy más asztalán is megfordul :)
      Nem tudom mi történhetett, hogy glutén mentességre ítéltek, nagyon-nagyon sajnálom :(

      Törlés
    2. bocsi, te is ajánlottál már más blogot. ezek jók. glutén hizlal, diétáznom kell.

      Törlés
    3. Szepniki <3
      Köszönöm, hogy megosztottad, jó az így, más még olvashatja, ha én nem is.
      Nem azért nem olvasom őket, mert haragszom rájuk :) hanem nem fér bele az életembe :) tudod 24 óra :) Főzni elég amit én főzök :) a szellemi táplálék meg kell :) Vannak olyan Barátaim, akikkel kölcsönösen követjük egymást, és ha lélegzethez jutok, akkor Hozzájuk rohanok :)
      Képtelenség többet követni ( 300 blogíró Barátom van :) Ahhoz hogy a saját blogomat készben tartsam napi több óra kell (elkészíteni, fotózni, megírni, kommentek, levelek, Fb. stb. ) és ugye családom is van. Hát ezt írtam, kicsit esetlenül, talán félreérthetően :( Bocsánat. Írd csak nyugodtan, sokan olvasnak, Nekik biztos hasznos információ :) Ölelés Neked <3

      Törlés
    4. A glutén miatt egy picit megkönnyebbültem, hisz átmeneti időről van szó. Csodás vagy, hogy így karácsony idején belevágtál <3

      Törlés
  2. :) Persze, teljesen értelek! ma nagyon péntek 13 van nálam is. Köszi! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálam nincs :) :) :)
      Remélem már Nálad sem :)
      Baráti ölelés <3

      Törlés