Follow by Email

2014. február 21., péntek

Almás zabpelyhes sütemény, mézes karobbal



Teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszttel egészítettem ki a zabpelyhet, 
így igen laktató, tápláló sütemény született. 


 


Egy zöldséges hajdinás fogás után, a Férfiak csak egyet tudtak megenni, nekem egy fél is sok volt.
Úgy terveztem, hogy csorgatunk rá mézes finomságot, 
így kevéske nádcukrot tettem bele.




 Almás zabpelyhes sütemény

Hozzávalók
100 g apró zabpehely
50 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 tk (laposan) sütőpor
1/4 mk (egészen picike) szódabikarbóna
50 g nádcukor
kevéske só
60 g olvasztott vaj (tisztított vaj)
2 db tojás (kisebb, ha nagy, 1 db is elég)
150 g finomra reszelt lédús alma (2 db)

A sütő forró volt   -kenyér sült-  ha nem, akkor 170 fokra melegítettem volna.
A zabpelyhet, lisztet, szódabikarbónát, sütőport, cukrot és sót alaposan elkevertem.
Egy másik tálban, összekevertem a tojásokat az olvadt (de nem meleg) vajjal,
 majd a finomra reszelt almával.
A nedves és száraz részeket fakanállal összeforgattam (nem alaposan, éppen csak).
7 db "muffin" nagyságú tálkába osztottam szét, de lehet egyben sütni, vagy muffintepsiben. 
25 perc alatt sütöttem meg.




Amennyiben csak egész zabpelyhünk van, akkor törjük kissé össze.
Ha nem papírban sütjük, akkor alaposan kenjük ki vajjal és szórjuk be liszttel a sütőformát!
Ajánlom kisebb hőmérsékleten sütni. 
Nedves tapintású marad az alma miatt.
Nem édes és nem nagy adag, viszont nagyon finom.


 


Karob-os méz
 
Hozzávalók
3-4 ek karobpor
2 x ennyi méz (hígabb mézet ajánlok)

A roppant népszerű :) mézes kakaó mintájára elkészítettem a mézes karobot.
Az eljárás ugyanolyan bonyolult volt, mint a mézes kakaó esetében: 
a karobport a mézzel habosra kevertem. 
Lehet kézzel vagy botmixerrel, de én habverőt használtam.


 *

A karob-ról itt írtam:











2 megjegyzés:

  1. Kérhetnék reggelire egyet egy nagy pohár tejjel? Fenséges! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves teller-cake <3 örömmel bármikor ha erre jársz :)

      Törlés