Follow by Email

2014. március 7., péntek

Avokádókrém (Vegán avokádó majonéz)




Ezt az avokádókrémet, csak növényi összetevőkből készítettem.




Hihetetlenül egyszerű: pár hozzávalóból, percek alatt készítettem el. 
Mindenkit levett a lábáról, aki kóstolta.
(Persze mindenki szereti az avokádót.)
 Az avokádó egyike azon nem itt termő növényeknek, ami gyakran van nálunk. 
Szerintem egy remek növény, tápláló, sokféleképpen felhasználható.




Egy (új összetételű) vékony lepénykenyérre kentük,  a maradékot szendvicsre pöttyöztük.
Picit hígabban tökéletes tésztára, salátára öntetként, 
de a felhasználására csak a fantáziánk szabhat határt.
A hűtőben zárt üvegben tartottam, két nap alatt minőségi romlás nem történt.




Avokádókrém

Hozzávalók
1 db érett avokádó
70 g hidegen sajtolt repceolaj
1 gerezd fokhagyma
1 ek friss citromlé


Az avokádót megmostam, megtöröltem, meghámoztam, kettévágtam, magját eltávolítottam.
Néhány kisebb darabra vágtam és a botmixer tartályába pakoltam. 
Hozzáadtam a megtisztított fokhagymát, a citrom frissen facsart levét, kevés sót szórtam rá.
Hozzáadtam olajat és összeturmixoltam. Előbb kevesebb olajat, de "kért még".
Zárható üvegbe kanalaztam. Hűtve tároltam.


 


Megjegyzés

- 200 g lett összesen.
- A repceolajat azért választottam, mert semlegesebb az íze, nem nyomja el az avokádó ízét.
- Ugyanebből az okból tettem csak 1 gerezd fokhagymát.


Az avokádó gyógyhatásairól itt írtam:

Remek oldal az avokádóról:
 https://www.avocadocentral.com/








14 megjegyzés:

  1. köszönöm szépen, okvetlen kipróbálom legközelebb, eddig inkább csak a füstölt sajtos változatát ettük

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin <3 bízom benne, hogy így is tetszik majd Neked :)

      Törlés
    2. megcsináltam ISTENIFINI, először nem tettem bele fokhagymát és az íze kitűnően emlékeztetett a citromos szardíniára (imádom), aztán fokhagymát, citromos olajat tettem bele, és ilyen üde finom kencét rég ettem

      Törlés
    3. Óóóóóó nagyon örülök :) Köszönöm, hogy elkészítetted!

      Törlés
  2. én tejfölt is teszek bele. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. N.D. <3 újabb remek ötlet :) köszönet érte.

      Törlés
  3. férjem hozott haza avokádót, ez a szép pasztell krém lett belőle. kellemes, tejföllel csináltam.<3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Nikimanó <3
      Megfogom kóstolni tejföllel, köszönöm az ötletet.

      Törlés
  4. Nagyon szép selymes lett az avokádókrémed!
    Én most csak villával szétnyomkodva készítettem ugyanígy, csak tökmagolajjal, valamint kurkumaport kevertem bele. Nagyon finom lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Marisz <3
      Legtöbbször én villával nyomkodom szét, tökmagolajjal (is) nagyon finom.
      A kurkumával igazán különleges lehet és gondolom a színe is gyönyörű.
      Köszönöm, hogy elmondtad, megkóstolom.

      Törlés
  5. Eddig nem voltam nagy barátságban az avokádóval. Tudtam, hogy mennyi "jóság" van benne, de nemkeltette fel az érdeklődésem.
    Viszont erre az egyszerű receptre felfigyeltem. Megcsináltam és isteni finom lett!!! Mági, nagyon köszönöm! <3
    Annyit változtattam csak, hogy tettem hozzá még pici földimogyoróolajat. Pirítósra kentem a krémet és megszórtam pörkölt szezámmal. :-)
    Gyakori recept lesz nálunk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kavics <3
      nagyon, nagyon örülök, köszönöm.
      A mogyoróolaj, no és a pirított szezámmag, remek, csodásan feldobtad!
      Üdv,
      Mági

      Törlés