Follow by Email

2014. március 6., csütörtök

Friss csalános tönkölyzsömle



Csodálatosan zöldül a kert :)


 


Ilyenkor gyakrabban teszek mindenbe friss zöldeket, mert tele vannak élettel, 
értékes tápanyagokkal és a tavasz üzenetével.
Tisztulásra, frissülésre, megújulásra, változásra sarkalnak... 




Friss csalános tönkölyzsömle

Hozzávalók
1.
200 g tönköly finomliszt
300 g víz (olyan normál hőmérsékletű)
20 g friss élesztő
1 tk méz
2.
100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
200 g tönköly finomliszt
2 ek olaj
1 púpos tk só
3-4 ek összevágott friss csalán
 +
2 tk olaj


 
 
- Az élesztőt megfuttattam: összekevertem a vizet és lisztet, mézet, élesztőt (20 perc).
- Hozzáadtam minden mást és  rugalmas tésztát gyúrtam. 
- 20 percet letakarva pihentettem, majd olajos munkalapon átdolgoztam. 
- Újabb 20 percet pihentettem, majd olajos munkalapon 
(ez a konyhapult, semmi cicó :) újra átgyúrtam a tésztát. 
- Letakartam egy tállal és hagytam, hogy duplájára keljen.
- 8 darabba vágtam a tésztát és egyenként zsömlét formáztam belőlük.
- Sütőpapírral borított tepsire raktam és betettem a hideg sütőbe.
 - A nem! előmelegített sütőben hagytam, hogy 2/3-al nagyobbra keljen. 
A páratartalom biztosítására 1 dl-nyi vizet beöntöttem a sütő aljába (de tehetjük egy fémedénybe is).
- Ekkor a sütőt 200 fokra (légkeverés) kapcsoltam és 25 perc alatt készre sütöttem.
- A forró sütőből kivéve, hideg vízzel közelről lepermeteztem.
- Rácsra raktam kihűlni.






6 megjegyzés:

  1. Nagyszeru ez a zsemlerecept!!! Ugyes!

    VálaszTörlés
  2. A holnap reggeli zsömlénk... :-) És csalánleves is lesz a jövő héten, mert imádjuk!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. <3 de jó, örülök :)
      Csalánleveshez nekem még nincs elég.

      Törlés
  3. Holnap körbenézek csalán témában! Csodaszép zsömik!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia <3
      Remélem találsz zsenge hajtásokat, Isteni :)
      Köszönöm.

      Törlés