Follow by Email

2014. március 3., hétfő

Magos tönkölyös cipócskák



Az alapja teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt és finomliszt.


 


A magok esetenként változnak:
 hol tökmagos, hol napraforgómagos, hol "apró magos" értsd szezámmag, lenmag, mák, stb.
Élesztővel készült kenyérkék. Igen kenyérkék, többesszámban, 
mert ezt az összeállítású tésztát mindig kettéveszem. 
Két darab bruttó (nyersen)  1/2 kg-os lesz belőle. 
Az egyiket vagy elajándékozom (ez volt az indíttatás) vagy vászonba teszem
és később fogyasztjuk el.
Most napraforgómaggal és fehér szezámmaggal készítettem.


 

Magos tönkölyös cipócskák

Hozzávalók

1.
200 g finomliszt
200 g víz
20 g friss élesztő
1 mk méz
2.
150 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
200 g finomliszt
100 g víz
2 tk só (parajdi)
3 ek olaj
100 g napraforgómag 
2 ek szezámmag

 + 
a dagasztáshoz
1 ek olaj vagy 1 ek liszt

- Az 1. szám alatt felsorolt mennyiségű hozzávalókat (liszt, élesztő, méz, víz)
fakanállal összekevertem és leborítva hagytam 1 órát.
(Ez az idő lehet több is, attól függően, milyen más tevékenységet folytatok,
illetve lehet kevesebb is, csak annyi, amíg látom hogy jól "megeredt" a tészta.
Függ attól is milyen meleg van, milyen hőmérsékletűek az alapanyagok, kb. 1 óra.)




- Hozzáadtam a többi kelléket (2.) és összekevertem a tésztát.
(Dolgozhatok kézzel (fakanállal) és géppel is.
Nem nehéz kézzel megcsinálni, de többnyire géppel keverem össze
-nem dagasztógép, nem kenyérsütőgép- mert kisebb erőbefektetéssel,
rövidebb idő alatt szebben elkeveri. A dagasztást kézzel folytatom*.)
- Hagytam 10 percet pihenni, ez idő alatt a munkalapra egy teáskanálnyi olajat** öntöttem,
majd a tésztát ráborítottam és átgyúrtam.
(Az én munkalapom  -kivételektől eltekintve, amikor szilikonlapot vagy deszkát teszek-  a konyhapult.
Remekül tudok rajta dolgozni, nem mozdul el, könnyen tisztán tartható, egyszerűen letörölhető.)
- Leborítottam egy tállal (amiben összekevertem az pont jó) és így hagytam 10 percig.
- Újra átgyúrtam a tésztát. Ez nem gyömöszölést jelent, inkább minden irányból való átdolgozást,
aminek a vége a cipóvá alakítás.
- Újabb 10 perc pihenés következett, majd kettévettem a tésztát és egyenként cipóvá alakítottam.
Sütőpapírral borított tepsire raktam.




- Betettem a nem előmelegített sütőbe, itt egyenletes a hőmérséklet.
 A páratartalom biztosítására pedig 1 dl-nyi vizet beöntöttem az alája (de tehetjük egy fémedénybe is).
- Hagytam, hogy közel duplájára keljenek.
(Azért csak közel duplájára, mert hideg sütőben terveztem indítani a sütést,
így a felmelegedés ideje alatt is kelni fog.)
- Kb. 30 perc elteltével a tetejüket zsilettel tetszőlegesen bemetszettem,
illetve van amikor magot is szórok rá. Ebben az esetben a szórás előtt kevés vízzel lekenem.
- Végül bekapcsoltam a sütőt  -légkeverésre, 200 fokra állítottam-  a kenyereket bent hagytam megsülni.
25 perc - 30 perc körül készen van, aljukat megkopogtatva kongó hangot adnak :)





Nagyon jó tapasztalataim vannak a hideg sütőben történő sütéssel, 
vagyis amikor a sütőt nem melegítem előre.
Beteszem a tésztát (kelt tésztáknál lehetséges ezzel kísérletezni, de nem mindegyikkel), 
a nem előmelegített sütőbe. Ilyenkor mindig a légkeverésre állítom.
Amíg a sütő felmelegszik a tészta is kel, illetve meg is sül. Időt és energiát takarítok meg. 
Eddig még egyetlen esetben sem   -amikor e mellett döntöttem-  nem láttam kárát ennek a módszernek.
Ha valaki bizonytalan akkor ne válassza ezt, hagyja, hogy megkeljen a kívánalmai szerint, 
majd az előmelegített sütőben süsse gyakorlat szerint.
 Érdemes saját tapasztalatokat szerezni.
Természetesen minden sütő más, így érdemes a sajátunk viselkedését megfigyelni.
Vannak sütők amik gyorsabban melegszenek, vannak, amik lassabban.




*Azt az elvet vallom, hogy "alapdolgokat" tudjunk gépesítés nélkül is elkészíteni
(a dagasztás nagyon ilyen), hisz bármikor lehet áramszünet, ne szolgáltassuk ki magunkat....
Tudom meg is kell sütni, de remélhetőleg az áramszünet nem tartós,
ha mégis, akkor legfeljebb lesz belőle lepénykenyér, amit megsütök parázson :) :) :)

**Két lehetőség közül választok a tészta dagasztásánál, vagy lisztezem vagy olajozom :)
vagy lisztet szórok a munkalapra vagy kevéske olajat.
Itt még kicsit ragad a tészta, így könnyebb dolgozni.
Kezdők <3 lehet, a picike olajjal jobban járnak, hisz a tészta felveszi, de nem keményedik el.
(Hogyan jutottam el ezen tapasztalatig, majd egyszer elmesélem :)


 A képek három alkalommal készültek, három különböző kenyérpárról :)




További képek







Szeretetrehangoltan a Facebookon <3


12 megjegyzés:

  1. ...annyira szépek! <3
    kipróbálom holnap!

    lillácska

    VálaszTörlés
  2. Ismét valami kedvemre való!!! Nagyon guszták!!!! Köszönöm ezt az újabb receptet! Próba, MA!!!! Szép napot! Magdi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Magdi <3
      Örülök, köszönöm szépen :) Jöhet kép is, meg tapasztalat :)

      Törlés
  3. Csak teljes kiőrlésű rozslisztem van itthon.Szerinted kipróbálhatom azzal is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Lizi!
      Igen :) akkor tennék bele köménymagot és/vagy rozmaringot :) Hű de jó ötletet adtál :) rozmaringos kenyeret sütök ma :)

      Törlés
    2. De jó:) örülök, hogy inspiráltalak:)a tied az egyik kedvenc blogom, amit rendszeresen olvasok:)

      Törlés
    3. Lizi <3 köszönöm szépen, én is nagyon szeretek Nálad :)

      Törlés
    4. Még néhány perc, és kész lesz a tökmagos-köménymagos rozscipó:)

      Törlés
    5. Már kész :) este meglátogatlak :)

      Törlés
  4. Köszönöm ismét a receptet. Pont jókor jött, a család már megunta az általam sütött kenyér ízét( 3 év hosszú idö;) ). Kipróbáltam, könnyen formálható alapanyagot kaptam , ami ráadásul jól variálható. A tegnap zsömléket formáltam a tésztából, ma az került a lányok tízórais dobozába.
    Nagyon elégedettek voltak! :)
    Hálásan köszönöm!
    Zita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zita <3
      köszönöm :)
      igen, az én családom is szereti a változás izgalmát :) megértem a Lányokat <3
      Csodás napokat!

      Törlés