Follow by Email

2014. március 29., szombat

Vízben kelt desszertkenyér (Water-Proofed Bread)




Hosszabb kihagyás után, újra együtt sütök a BBB "akik szeretnek kenyeret sütni" csajokkal.
( A BBB  -Bread Baking Babes-  szűk baráti társaság, a világ minden tájáról olyanok,
akik szeretnek kenyeret sütni.
 Olyan emberek alapították, akik szeretnek   együtt   kenyeret sütni. 
Minden hónapban az alapítók közül, van egy Háziasszony, aki "adja" a receptet, 
megsütik az alapítók és bárki aki szeretné,
a tapasztalatokat pedig a hónap végén, megosztjuk egymással.
2012 januárjától többnyire a BBB csajokkal sütök.
Az előzőekben "közösen" sütött kenyerek, a BBB címszó alatt szerepelnek.)




Ebben a hónapban Elle a háziasszony, a feedingmyenthusiasms blog írója.
A hónap kenyerét James Beard amerikai séf "Beard Bread" (1973) könyvéből választotta.
A kenyér különlegessége, a kivitelezésben van: 
a tészta összeállítása után az első kelesztés vízben! történik.
Bár Elle, nem hallott még erről a technikáról, mi magyarok igen.
"Vízen kullogó" vagy "vízben kelt" vagy "vízenkőtt"-ként ismerik legtöbben az így készült süteményt.
Nevezik még "kútban kelt"-nek is, mert réges-régen kútba eresztették és ott kelt meg a tészta.
Lakodalmakban, gyermekágyasoknak, vendégvárásra sütötték hagyományosan.
Gyermekkorom egyik kedvence, Édesanyám kukoricaszárra vagy cirokszárra tekerte a tésztát. 
Cukorba forgatta, majd a kész rolót krémmel, habbal töltötte.
Elle receptje csak a technikában egyezik a mi népi édességünkkel.
Bár a hozzávalók is szinte azonosak,
 de most egy finom briós jellegű desszertkenyér a végeredmény.




Az eredeti recept itt található:
Magam Lien leírását követtem, mert Lien már grammban adta meg a hozzávalókat,
 így nekem nem kellett átszámolnom.
 Két pontban tértem el: friss élesztőt használtam (Lien 1,5 tk szárazat),
illetve sütésnél a már jól bevált technikám alkalmaztam, azaz hideg sütőben indítottam a sütést*.




 
Vízben kelt desszert kenyér

Hozzávalók

25 g friss élesztő (budafoki)
118 g meleg víz (39 fokos, ez kézmeleg)
50 g kristálycukor
118 g langyos tej (39 fokos)
115 g olvadt teavaj
1 tk só
3 db kisebb tojás
490 g finomliszt
+
a dagasztáshoz és a szóráshoz még 20 g + 25 g lisztet használtam föl

- Kiöblítettem a keverőtálat és kitöröltem.
Beleöntöttem a vizet, belemorzsoltam az élesztőt, hozzáadtam a cukrot és kevés lisztet (a kimértből).
Összekevertem, hogy minden feloldódjon, majd hagytam 10 percet.
Megmelegítettem a tejet, beleolvasztottam  a vajat.
Hozzáadtam az habos élesztőhöz, összekevertem.


...bekevertem az élesztőt/összeállítottam a tésztát/lisztezett munkafelületen...

- Felváltva adagoltam hozzá a tojásokat és a lisztet (meg a sót), közben végig kevertem (géppel).
Kissé ragacsos a tészta, de ilyennek kell lennie.
Liszttel megszórt munkafelületre borítottam és egy spatula segítségével áthajtogattam a tésztát.
Hagytam 5 percet pihenni.
Elkészítettem a konyharuhát, beszórtam liszttel (csak azon a részen, ahová a tészta kerül majd).
Egy nagy fazékba készítettem langyos vizet (5 liter 39 fokos, kézmeleg víz).
A tésztát enyhén liszteztem, majd újra áthajtogattam, formáztam 
és a konyharuha lisztes közepére ültettem.
Tetejét megszórtam liszttel.
A konyharuhát minden irányból lazán! ráhajtottam.
Egy kenderzsineggel lazán átkötöttem.
A "csomagot" vízre tettem, de a csomagom azonnal a víz aljára süllyedt.





- Nálam is ~40 perc elég volt neki, hogy szépen a vízszínére ússzon/feljöjjön a megkelt tészta.
(Mikor lebeg a vízszínén, akkor biztosak lehetünk benne, hogy elég "buborék" képződött :)
Kiemeltem a tésztát, a fazék fölött tartottam, hogy a felesleges víz lecsöpögjön.
A konyhapulton kicsomagoltam. A munkafelületet liszttel hintettem be.




A szilikonlap (cukrászlap) segítségével szinte teljességében letudtam borítani a vászonról a tésztát.
Enyhén behintettem liszttel és kétfelé osztottam a tésztát.
Két sütőformát (22x8x8) készítettem elő: az egyik szilikon, ezt nem kentem ki semmivel, 
a másikat sütőpapírral béleltem.
(Más sütőforma esetén alaposan vajazzuk ki, szórjuk be liszttel.)
A tésztákat egyenként hosszúkásra formáztam (az egyikbe aszalt meggyet szórtam), 
majd a sütőformákba helyeztem.


...formázás után/közel duplájára kelve...

Hagytam hogy közel duplájára keljenek. 
(Közel duplájára, mert hideg sütőben indítom a sütést. 
Amennyiben a hagyományosan előmelegített sütőben sütjük, akkor duplájára kelesztjük. 
A sütőt ebben az esetben 190 fokra előmelegítjük.)
Betettem a hideg sütőbe és bekapcsoltam a sütőt 180 fokra légkeverésre.
35 perc alatt gyönyörű aranybarnára sültek.
(Amennyiben nagyon barnulnának, takarjuk le a tetejüket.)
A formából kivéve kopogtatásra kongó hangot hallattak.
Rácsra raktam kihűlni.




Megjegyzés
- Ajánlott sűrű szövésű vásznat választani, így nem ázik el a tészta.
- A konyharuháról a szilikonlap segítségével könnyen letudtam választani a tésztát, 
szinte nem maradt ragacsos.
A konyharuhát a kelesztéshez használt vízbe áztattam, tökéletesen tiszta lett, 
ez követően kerül a mosásba.

*
Nagyon jó tapasztalataim vannak a hideg sütőben való sütés indítással
vagyis amikor a sütőt nem melegítem előre.
Kelt tésztáknál lehetséges ezzel kísérletezni, de nem mindegyikkel.
A kelt tésztát ebben az esetben nem kelesztem duplájára, csak "közel duplájára".
Így teszem be a hideg sütőbe, vagy ekkor indítom a sütést (kapcsolom be a sütőt).
Amíg a sütő felmelegszik a tészta is kel, illetve meg is sül. Időt és energiát takarítok meg. 
Eddig még egyetlen esetben sem   -amikor e mellett döntöttem-  nem láttam kárát ennek a módszernek.
Ha valaki bizonytalan akkor ne válassza ezt, hagyja, hogy megkeljen a kívánalmai szerint, 
majd az előmelegített sütőben süsse gyakorlat szerint.
 Érdemes saját tapasztalatokat szerezni.
Természetesen minden sütő más, így érdemes a sajátunk viselkedését megfigyelni.
Vannak sütők amik gyorsabban melegszenek, vannak, amik lassabban.




Ez a kenyér hihetetlen légies, elképesztő könnyű, Mennyei <3
A fotókon látható kanálon, hozzáillő   -azaz Mennyei-   (termelői) napraforgó méz látható.


Kedves Elle <3 köszönöm szépen a receptet, nagy örömet szereztél :)






8 megjegyzés:

  1. Csodás a kenyér az biztos,de Te is!!!! Talán egyszer megpróbálom!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia mellissina2 <3
      Fogok mást is sütni, majd meglátod kedvet kapsz-e :)
      Köszönöm szépen kedves szavaid.

      Törlés
  2. Ja és elmentettem a receptet!! Sőt benézek erre a kenyeres oldalra is!!! :) Köszönöm!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nézz szét a Hölgyeknél, vannak csodás dolgok :)

      Törlés
  3. Fantasztikus a látványai is, biztos nagyon finom. A kenyereid is csodálatosak!! Gratulálok!! Mondanám, hogy tanulnék, de már le kellett szoknom a kenyérről, sütikről. Sajnos!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves G.Marta <3
      Sajnálom, hogy le kellett szoknod, bízom benne, hogy megérte,s jobban érzed magad.
      Köszönöm szépen elismerő szavaid!

      Törlés
  4. Beautiful! Thank you for baking with the Babes.

    VálaszTörlés