Follow by Email

2014. április 2., szerda

Csalános-spenótos-vajas kagylótészta



 :) 


 


A tavaszi zsenge zöldeket nem lehet megunni. 
Teli a kert tyúkhúrral és zamatos turbolyával.
 Már bőven van csalán, medvehagyma. 
Szinte már minden évelő fűszernövény kikelt, lehet variálni.


..a képen: nagy csalán és százszorszép...

...spenót...

Így vagy úgy "zölddel" tészta, igen rendszeresen készül nálunk.
Az üde ropogós spenótot, csalánnal "fűszereztem" és hideg vajjal kevertem bársonyossá.
Az egyik kedvenc tésztám főztem hozzá    -bár ezt nem házilag készítettem, nem is én.
Csodálatosan megül a krémes mártás a kagylókban,
 csak egyre kell vigyázni, ez a mártás sokáig nagyon forró tud maradni.





Csalános-spenótos-vajas kagylótészta

Hozzávalók

tészta
500 g tészta (ez a kedvenc)
4 liter víz
1 evőkanál tengerisó

mártás
500 g friss spenót
1 csokor friss csalán
3 ek olívaolaj
1-1,5 dl habtejszín
90 g teavaj
frissen őrölt bors

tálaláshoz
reszelt sajt 
frissen őrölt bors

- Odatettem a vizet forrni, sóztam. 
Utasítás szerint 12 perc kellett a tésztának, tehát volt bőven időm a mártás előkészítésére.
- Begyűjtöttem a friss hozzávalókat, a spenótot megmostam, lerázogattam róla a vizet.
- Másik fazékba öntöttem az olívaolajat, ráraktam a spenótot, majd a csalánt, amit apróbbra vágtam.
(Érdemes nagy fazekat választani, mert sok a spenót, de a tésztát is ebbe fogom kiszedni.)
- Rátettem a fedőt és kisebb hőmérsékleten hagytam, hogy összeessenek.


 


- Megszórtam a petrezselymes sóval, tekertem rá borsot, majd ráöntöttem a tejszínt.
(A tejszín mennyisége attól változhat, hogy mennyi levet eresztettek a zöldek.)
- 2-3 pernyi forralás következett.
- Botmixerrel a mártás 1/3-át összetörtem 
(csak az 1/3-át így szebb a színe, de darabos, gusztusos marad).
- Elzártam a tüzet, majd belekevertem a hideg vaj felét, leborítottam.




- Közben a tészta is megfőtt.
- A forró tésztát   -egy szűrőkanállal-   közvetlenül a mártásra szedtem át.
- Összeforgattam és most olvasztottam rá, a vaj másik felét.
Lefedtem arra a néhány percre amíg megterítettem: 
tányérok, evőeszközök, szalvéták, gyertya gyújtás, sajtreszelő, sajt :)
- A tésztát azon nyomban, frissen, forrón tálalva szeretjük (ez is így volt), de ennek a kagylónak 
(vastagabb tészta) szüksége van   -szerintem-   pár percre, hogy összeérjenek az ízek.









4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik! Talán még a gyerkőcök is megennék, a spenót meg a tészta jöhet :)!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva <3
      Szerintem ha a tészta és spenót nyerő, akkor biztosan elmegy benne a csalán :)

      Törlés
  2. Kedves Ági!
    Elkészítettem. Tettem hozzá egy kis medvehagymát is, csoda finom volt. Köszönöm a receptet.
    Erzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Erzsi <3
      Medvehagymával még finomabb lehetett, remek vagy!

      Törlés