Follow by Email

2014. május 8., csütörtök

Mákos keksz (sós)



Már egy hete, hogy készítettem ezeket a kekszeket.
Háromfélét.
Variációk egy témára :)
Készült egy alap összeállítás.
Egy sós keksz, kréker, omlós formában.


 


Majd a következőhöz került sajt, a következőhöz meg cukor, a karamellesebb ízű nádcukorból.
Hihetetlen, hogy egy hozzávaló megváltoztatásával teljesen mást kapunk, 
mintha köszönő viszonyba sem lennének egymással.
Ha a "dobjunk össze egy kekszet játékot játszom" akkor általában mindig többféle lesz belőle, 
hisz csak kevéssel több munkával több lesz a tapasztalat, 
biztos talál mindenki az ízlelőbimbóinak jobban esőt, 
én meg nagyon élvezem megfigyelni a reakciókat. Jó móka.




Egész szemű mák (tehát nem darált) került a kekszekbe. 
Szeretem az egész mákot :) 
Ebben az esetben is megállapíthatjuk, hogy ízre annyi a különbség az egész mák között
 és a darált mák között, mintha nem ugyanarról lenne szó.
Este összeállítottam a tésztákat, az éjszakát a hűtőben töltötték, 
majd reggel 30 perces szobahőmérsékleten akklimatizálódás után nyújtottam, szaggattam, sütöttem.
Egyszerre két tepsit tettem a sütőbe.


 


Mákos keksz 
 
Hozzávalók

150 g finomliszt
75 g teavaj
25 g mák
1 mokkáskanál só
1 db tojás
1-2 ek hideg víz


- A száraz hozzávalókat összekevertem, hozzámorzsoltam a vajat.
Hozzáadtam a tojást és annyi hideg vizet, hogy összeálljon a tészta.
 (Aprítógéppel is összeállíthatjuk a tésztát:
ebben az esetben a száraz hozzávalókat a gép tartályába teszem,
 majd hozzáadom a hideg, összedarabolt vajat és morzsásra darálom.
Ezt követően tálban összeállítom a tésztát.)
Kifeszített folpack fóliába csomagoltam és hűtőbe tettem éjszakára.
(Nem fontos ilyen hosszú ideig pihentetni, de ártani nem árt neki az biztos.)
- Reggel, bekapcsoltam a sütőt 180 fokra (légkeverés).
Enyhén lisztezett szilikonlapon (vagy nyújtódeszkán) vékonyra (2-3 mm) nyújtottam 
és egy derelyevágóval (vagy késsel) tetszőleges nagyságú háromszögekre vágtam.
180 fokos sütőben 8-9 perc alatt megsütöttem.
(Gyorsan sül.)



A mák kedvező élettani hatásairól itt írtam:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/02/mak-mint-gyogynoveny.html


14 megjegyzés:

  1. Megyek elkészítem ez lesz életem első keksze. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Filia <3
      Nagyon jó :) mit szólnál ha rögtön nem csak első lenne? 5 dkg reszelt sajttal teljesen mást kapsz :) akkor kicsit vastagabbra nyújtsd (3-4 mm, persze a 1/2 cm is teljesen jó) és szaggasd korong alakúra :)

      Törlés
  2. Remek ! <3 Megint tanultam! <3 Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva <3
      Mindig megölelsz. Köszönöm.
      Üdvözlet az EGÉSZ Családnak!

      Törlés
  3. Igen, igen, igen és roppanós mákszemekkel! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Vicuska <3 kedves mákkedvelő barátom :)

      Törlés
  4. A hűtőben pihen estefelé kisütöm holnapi kirándulásra lesz. :) Persze csak ha sikerül...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Filia <3 nos miért ne sikerülne(?)

      Törlés
  5. Nagyon jó recept, Mági! Biztos el fogom készíteni én is. És csodásak a fotóid is, mint mindig! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Marisz!
      Köszönöm szépen :) javaslom a sajtosat és az édeset is.

      Törlés
  6. Legszívesebben most rögtön nekiállnék, de sajnos várnom kell a jövő hétig...:-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csipkerózsa <3
      ...akkor is jó lesz!

      Törlés
  7. Finom lehet megsutom

    VálaszTörlés