Follow by Email

2014. május 23., péntek

Morzsasüti alaprecept. Rebarbarás morzsás sütemény.



Ez egy finom morzsa recept, amit úgy állítottam össze,
hogy kedved szerint variálhasd, a kedvenc gyümölcsöddel kombinálhasd.
A saját ízlésedre alakíthatod, vagy alakíthatod az szerint,
hogy mi terem éppen, mi van a kamrádban.


...rebarbarával és akácvirággal...

 Ez a morzsa, annyira finom, biztos szeretni fogod.

Alaprecept
A lényeg :)


1. Végy kb. 1/2 kg gyümölcsöt, hozzá ízlés szerint cukrot vagy nyírfacukrot vagy amit akarsz.
 Keverd össze 1 ek étkezési keményítővel esetleg picivel többel (függ, mennyire lédús a gyümölcs).
Fűszerezd :) amivel tetszik :) lehet fahéj, szegfűszeg, kardamom, vanília, stb.
de lehet friss fűszer is, pl. citromfű, akácvirág, vagy bodzavirág, menta, stb.
2. A morzsa, álljon 10 dkg zabpehelyből, 5 dkg lisztből,
 ami lehet teljes kiőrlésű vagy finomliszt, vagy gluténmentes, a lényegen nem változtat.
10 dkg pedig legyen valamilyen darált mag, pl. dió, mogyoró, mandula, stb.
Adj hozzá fele mennyiségű, tehát 12,5 dkg teavajat, pici sót és készíts az egészből  morzsát.
Ezt is édesítsd kissé, amivel akarod, amennyire szereted.
3. Rétegezd, ahogy kedved tartja :) 
- kerülhet alulra a gyümölcs és rá az összes morzsa.
- kerülhet a morzsa alulra és rá a gyümölcs.
- kerülhet alulra a fele morzsa, rá a gyümölcs, majd a másik fele morzsa a tetejére.
4. Süsd meg :) 
(21 cm átmérőjű 6 cm magas tálban, vagy 2 kisebben, de akár 1 adagos formákban is sütheted.)


...rebarbarával...


Az elmúlt hetekben többször sütöttem. 
A rebarbarával az első próba volt, azért adtam ezt a címet.
Aki nem szereti a rebarbarát, az készítse a kedvencével, 
vagy a szezonális gyümölcsök szinte bármelyikével. 
Vegyük sorra ahogy érnek, ahogy jönnek.
Bár van akinél az eper már lassan kifutott, nálunk most kezd érni,
 hétfőn vettem le az első szemet, meg szamócából is.
Viszont a fagyasztóban van még tavaly eltett gyümölcs, itt volt az ideje, hogy gyorsan felhasználjam.
Ezért jó sok morzsát készítettem, betettem a hűtőbe és amikor nem volt másra időm,
akkor pár perc alatt összeállítottam egy gyümölcsös finomságot.
A süléshez, meg nem kellett asszisztálni.


Rabarbarás morzsás sütemény

Hozzávalók
500 g rebarbara
3 ek víz
50 g házi vaníliáscukor
1 ek étkezési keményítő
1 marék akácvirág

tészta, azaz a morzsa
100 g zabpehely
100 gr darált mandula
50 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
125 g hideg teavaj
50 g házi vaníliáscukor 
pici só

Az aprítógépbe öntöttem a mandulát, majd megdaráltam, nem finomra, inkább durvára.


...csak ennyire őröltem meg a mandulát...


Hozzáadtam a lisztet, a cukrot és a pici sót, végül az apróbbra vágott hideg vajat.
Morzsát csináltam belőle.
Összekevertem a zabpehellyel és kész is a morzsa.
(Ez elég sokáig eláll a hűtőben, tehát ha szeretjük, akkor érdemes akár 2 adagot is készíteni belőle.)
A rebarbarának lehúztam a  héját, majd 2 cm-es darabokra vágtam.
Odatettem egy serpenyőbe, aláöntöttem a 3 ek vizet, rászórtam a cukrot és pár percig pároltam.
(Tényleg pár perc, ahogy elkezd gőzölni, már jó is. 
Utólag azt hiszem ez a lépés akár kihagyható lett volna.)
Picit hűtöttem, majd a  sütőtálba raktam, megszórtam az étkezési keményítővel.
(A tepsit kenjük ki (vaj, liszt) vagy sütőpapírt terítsünk bele, a porcelán sütőtálat nem szükséges.)
Összekevertem.
Megszórtam akácvirággal.
Rászórtam a morzsát.
Megsütöttem. Kb. 20 perc. Amikor fortyog és szép színű a teteje, akkor már jó.

Hm. nagyon finom a savanykás, fanyar, illatos rebarbara és a pirult édes ropogós morzsa.

Piros  gyümölcsökkel. 


...meggyes vegyes...

...epres vegyes...

...fekete és piros ribizlis...


  Szeretetrehangoltan a Facebookon :) 


2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó! Mági, köszönöm ezt a receptet, legközelebb én is zabpehellyel csinálom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága marisz57 <3
      Örülök, hogy megkóstolod így is, bár biztos vagyok benne, hogy a Te változatod is nagyon finom.
      Á.

      Törlés