2014. június 16., hétfő

Mentás eperlekvár tartósítószer nélkül



Ugyanúgy készítettem, mint a bodzavirágos eperlekvárt, csak a gyógynövényeket változtattam meg.
Tudom, hogy lassan már lejár az eperszezon ideje, ám jövőre is lesz eper és 
ez a mentás megérdemli, hogy feljegyezzem.


 


Szeretem a mentát gyümölcsökkel párosítani, szerintem nagyon jól illik a földieperhez. 
(A málnához is, ha valaki szomorkodna, hogy erről lemaradt...)
A borsmenta jó választás, de a fodormenta is, sőt akinek van más mentája, azzal is nyugodtan kísérletezhet.
(Van egy "gyömbéres" mentám, szerencsére az idén már elérte azt a mennyiséget, 
hogy bátran használjam, így tervezem, hogy azt is kipróbálom valamilyen gyümölccsel.)


 


Az itt leírt "alapszabályaim" betartva készültem elő a befőzéshez (üvegek, dunszt, stb.).
Sűrű, "zselés" lekvárt terveztem, melynek előkészítése este vette kezdetét,
 majd másnap délelőtt került üvegbe.
Az epret 20 %-nyi cukorral ízesítettem, de ettől, ízlés szerint el lehet térni.




Mentás eperlekvár

Hozzávalók
eper (2 kg)
cukor (40 dkg)
agar-agar por (2 tk)
menta 4-5 db 20 cm nagyságú ág
+ ahány üveg annyi mentalevélke




- Az epret megtisztítottam, megmostam, utoljára folyóvíz alatt. 
(A folyóvizet felfogtam, a növények örömére.)
Ráöntöttem a fele cukrot és beletettem a mentaágakat.
Többször megkevertem, majd a hűvös kamrában töltötte az éjszakát.
- Reggel feltettem főni, ráöntöttem a többi cukrot és felforraltam.
Amikor felforrt, a mentaágakat kiszedtem, a gyümölcsöt 
botmixerrel összeaprítottam, úgy, hogy maradtak benne apró darabok.
Közben elkevertem az agar-agar port  -előírás szerint-  0,5 dl hideg vízzel.
A forró lekvárból egy merőkanállal vettem ki hozzá, elkevertem, majd az egészet a lekvárba öntöttem.
Hagytam 5 percig hogy összeforrjon, majd a tüzet elzártam.
A lekvárt forrón üvegekbe töltöttem, de előtte minden üveg aljára egy-egy mentalevelet tettem.
Az üvegeket tökéletesen záródó kupakkal lezártam.
Az előkészített száraz dunsztba raktam és ott hagytam kihűlni.
Még egyszer a link, ahol írtam a befőzés alapjairól:





 Szeretsz játszani?
Kövesd a bejegyzéseket,
hamarosan a Bioenergetic Kft és a Szeretetrehangoltan blog közös játékára invitállak....






2 megjegyzés:

  1. Csodás ez a lekvár!!! Én is most készítettem, de ez a menta miatt sokkal különlegesebb. Kipróbálom, de most már málnával, mert eper már nincs, vagy csak elvétve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Csokoládé Kreatívan <3
      Ó a málna is remek lesz :)
      van egy mentás-málnás csokoládétorta a blogon :) hm.
      http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/08/mentas-malnas-csokoladetorta.html

      Törlés