2014. június 12., csütörtök

Piskótatekercs tejfölös földieperkrémmel




G. írta, a eperlekvárnál, idézem:
" a fiaim is a földi eper tövek mellé szeretnek csücsülni és csipegetni frissen az érett gyümölcsöt". 
Hát igen. Bevallom, nekem szedés közben esik a legjobban az eper :) 
és úgy ahogy megadatott. Ha homokos letörlöm és megeszem. 
Ez persze nem azt jelenti, hogy nem készítek belőle finomságokat.
Készítek, eszem abból is, de az már másról szól.




A napokban kedves "B" barátom emlékeztetett Hamvas Béla csodás írására. 
Aki még nem olvasta, itt találja.
Valóban, az eper tejföllel csodás élmény. 
Így a tejfölt választottam az eper mellé, a piskótatekercs krémjéhez. 
 A tejfölt lecsöpögtettem, a savóját felfogtam, remek turmix lett belőle: természetesen epres :)
Ezzel a sűrű tejfölkrémmel kevertem habosra a szétnyomkodott epret.
Igaz, hogy ne legyen annyira tömény, tejszínhabbal lazítottam.




Piskótatekercs tejfölös eperkrémmel

Hozzávalók

piskóta
4 db tojás
120 g cukor
120 g finomliszt
vagy  
4 db tojás
120 g cukor
40 g kókuszreszelék
80 g finomliszt

krém
500 g eper
250 g tejfölkrém
250 ml habtejszín
50 g cukor

díszítés
friss földieper

(A piskóta hozzávalóinál kétféle lista szerepel.
Így is, úgyis szoktam sütni, finom, könnyű.
Tehát, készítsük a vágyunk szerint.)


- Bekapcsoltam a sütőt 175 fokra (légkeverés) és előkészítettem egy tepsit, 
amire sütőpapírt borítottam.
 -  Felütöttem a tiszta tojásokat, hozzáadtam a 120 g cukrot és fehéredésig kevertem. 
(Minél jobban kidolgozzuk, annál lazább lesz a piskótánk.)
- Fakanállal hozzáforgattam a kókuszreszeléket és a lisztet.
  - A tepsi nagyságában szétsimítottam a piskótatésztát.
- A forró előmelegített sütőben 10 perc körül sült meg. 
(Minden sütő más, legyünk résen, nem kell neki nagy idő.)
- A sütőből kivéve, azon nyomban forrón (kesztyűs kézzel!) a sütőpapírral együtt
 feltekertem a piskótát, majd ki, majd újra fel, szorosan. 
- Papírostól, a tekercset még egy vászonkendőbe csavartam és így hagytam kihűlni.
(A papírba és vászonba tekert forró piskóta, a gőztől, magától elvált a papírtól.)




- A tejfölt előzőleg lecsöpögtettem.
(Kell neki egy éjszaka, hogy jól kicsöpögjön a savó.
 Többrétegű gézbe "gézből varrt zacskóba" szoktam, vagy vékonyabb vászon konyharuhát javaslok.
A tejfölös dobozt lemosom, megtörlöm, majd beleborítom a zacskóba. 
Az alját egy éles késsel átszúrom  -óvatosan-   így egészben kicsúszik a tejföl. 
Nem kell összekeverni, csak felkötöm és hagyom, hogy kicsöpögjön.)





- A megmosott, lecsorgatott eperre szórtam a porcukrot, majd villával összenyomkodtam.
A tejfölt az eper levével kikevertem, majd hozzákevertem a többi összenyomkodott epret.
A hideg habtejszínt, kemény habbá vertem, majd óvatosan az epres tejfölhöz forgattam.
- A szétterített piskótára kentem egy kevéske kivételével az egészet.
A piskótát feltekertem, majd a maradék kevéske krémmel a piskótát kívülről is bekentem.
Friss eperrel tálaltam.




 Szeretsz játszani?
Kövesd a bejegyzéseket,
hamarosan a Bioenergetic Kft és a Szeretetrehangoltan blog közös játékára invitállak....






4 megjegyzés:

  1. ÓÓÓ ez nagyon finom lehet. Kár hogy már nem nagyon van eper. Nemrég epres tiramisut készítettem, az is fini volt. :) Erzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erzsi!
      Igen, kapni már nem nagyon lehet epret :( na de van más :)

      Törlés
  2. Jajjjjj! Ez most kínzás.:)))))
    Elmentem,nagyon köszönöm!

    VálaszTörlés