2014. július 10., csütörtök

Rózsaszörp tartósítószer nélkül



Nem vagyunk nagy szörp fogyasztók, leginkább vizet iszunk, akkor is, ha nem szomjazunk.
Szerencsére tudja ezt mindenki a családban, így nem kell senkit a vízivás fontosságára figyelmeztetni :)
(Előzőekben már többször kifejtettem véleményem a vízről, a vízivás jelentőségéről.
A lényeg:  testünk igen jelentős része víz. Így a vizet kell pótolni: a víz, pedig víz.
Minden más ami nem tiszta víz, az táplálék, a tea is. Folyadék, de nem víz.)




Persze túl unalmas lenne, ha néha nem kényeztetnénk magunkat natúr rostos ivólevekkel 
(pont ma készítettem sárgabarackból), 
friss gyógyteákkal, "rezgésvizekkel", turmixokkal, szörpökkel, csupa finom, házilag, 
tartósítószer nélkül (és többnyire cukor nélkül, kivétel persze a szörp) eltett finomságokkal.
Vannak megszokott ízek, de rendszerint kerülnek a kamrapolcra olyanok is, 
amik még nem próbáltak, vagy próbáltak, de ilyen-olyan ok miatt nem minden évben kerül rájuk sor.
Nos, az idén szerencsére bőségesen virágzott a rózsa elsőre, így a szokásos szárításon, 
méz ízesítésen és rózsaszirupon túl, készülhetett kevéske szörp is.


 


Semmi túlbonyolítás :) a rózsaszirmokat egy éjszaka citromos vízben áztattam, 
majd másnap tettem hozzá cukrot, az egészet felforraltam, szűrtem és forrón üvegekbe töltöttem. 
Csavarral lezártam, illetve dupla réteg celofánnal zártam (amelynek nem volt csavarja)
 és száraz dunsztba tettem, hogy lassan hűljön ki, biztosítva ezzel az eltarthatóságát.
24 óra múlva címkéztem és mehetett a kamrapolcra.




Rózsaszörp


Hozzávalók
25 dkg frissen szedett rózsaszirom
50 dkg cukor (vagy más édesítőszer, ízlés szerint akármi)
2 db friss citrom leve
2 liter víz

Este a frissen szedett  szirmokra öntöttem a vizet, belefacsartam a citromok levét,
 lefedtem és hűvösre tettem reggelig. 
Reggel, ráöntöttem a cukrot és felforraltam.
Átszűrtem, a szirmokat jól kinyomkodtam  (a kiázott szirmok a komposztra kerültek).
Újra forraltam rajta egyet  -tényleg csak felforrjon, nem főztem-  és tiszta  -tökéletesen tiszta- 
 üvegekbe töltöttem. 2-3 db már megszárított rózsaszirommal díszítettem.
 (Nem ajánlom, hogy friss rózsaszirmot tegyünk az üvegbe és a szárítottból is csak kevéskét.)
Lezártam és a száraz dunsztba raktam. 

A befőzés, általam írt szabályairól és a száraz dunsztról bővebben itt:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/05/befozes-tartositoszer-nelkul.html 




A rózsaszörphöz mindenképpen olyan rózsát válasszunk, amely nem volt permetezve. 
Csakis azokat a szirmokat szedem le, amelyek adják magukat...
nem tépem, gyengéden megfogom, ha akar jön, ha nem, akkor marad....
Választhatunk bármilyen színű szirmokat, íze, illata mindnek van. 
Az enyém többszínű rózsából készült, volt benne fehér, sárga, kevés piros, és sok-sok illatos rózsaszín. 
Halovány lett, olyan pastellrózsaszín. Szeretem.




A képen erősebb a színe (?) a valóságban világosabb....

Felbontás után hígítjuk, majd a maradékot hűtve tároljuk.



További rózsás írásaim


Rózsaszirom-tea rózsasziruppal
Rózsaszirmos méz
Epres rózsás álom
Rózsaszirmos eperlekvár
Házi teák ajándékba
Banánfagylalt vadrózsás mézzel
Bodza-vadrózsa frissítő
Rózsák a kertben
Vadrózsa a kertemben
Illatos rózsa - fotók
Rózsaszirmos málnaturmix
Kétszínű rózsa - képek
Rózsaszörp
Rózsás fürdőgolyó kókuszvajjal



2 megjegyzés:

  1. Ezt a pompás finomságot kortyolgatva kérlek nézz be hozzám: http://muskatlibufe.blogspot.hu/2014/07/vandordij-liebster-award.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ági <3
      Benéztem, írtam :) Köszönöm :)

      Törlés