Follow by Email

2014. augusztus 12., kedd

Cukkinis prósza



A cukkini roppant sokoldalú növény.
Lehet enni nyersen. 
Lehet belőle leveseket készíteni. Lehet belőle főzeléket készíteni. 
Lehet belőle saláta: nyersen, párolva, grillezve, sütve, stb.
Készíthetünk belőle krémeket, remek pirítósra kenve, vagy finom házi péksüteményre, kenyérre.
Lehet belőle pörkölt, vagy köret. 
Lehet vele süteményt készíteni.
Lehet rántani és sokféleképpen sütni.
Nem is jut eszembe olyan fűszer  -legyen friss vagy szárított-  amivel nem harmonizál. 
Ilyentájt szezonban, hetente többször is kerül az asztalunkra.
Szeretjük a cukkinit.


 


Szombaton amikor közeledett az ebédkészítés ideje, ötleteltünk a Családommal, ki hogyan szeretné.
Abban gyorsan közös nevezőre jutottunk, hogy süssük, reszelve, valamivel összekeverve, 
és nyersekkel együk :)
Mondtam ötleteket és azt is miben különböznek.
Akkor, a prósza mellett döntöttünk, de megegyeztünk hogy az idén is végig kóstoljuk a többit.
Igyekszem a blogon is mutatni az ötleteket.

Cukkinis prósza

Hozzávalók

70 dkg reszelt cukkini
20 dkg zabliszt
3,5 dl joghurt
5 gerezd fokhagyma reszelve
frissen őrölt bors
1 tojás

sütéshez
kevés olaj

tálaláshoz
sűrű joghurt (pl. házi)
1 marék friss csombor
paradicsom

A hozzávalókat összekevertem és olajos serpenyőben  -pont mint a palacsintát-   kisütöttem.




Friss csomboros  (borsikafű)  sós, joghurttal tálaltuk, 
meg persze sok-sok nyers paradicsomot ettünk mellé.

Megjegyzés
Ne ragaszkodjunk a mennyiségekhez. 
Például a cukkini lehet szaftosabb vagy kevésbé szaftos és máris borul a "recept".
A zöldség levessége függ a fajtájától, korától, nagyságától, de attól is hol termett, 
milyen talajon, mennyi csapadékot kapott, stb.
Amennyiben sok levet ereszt, lehet több lisztet tenni hozzá, ha keveset, akkor lehet több joghurtot.
Amire érdemes gondolni, hogy a zabliszt jobban megduzzad, mint a búzaliszt.
Viszont a zabliszthez sem kell ragaszkodni, nyugodtan cseréljük finomlisztre, de az is jó,
 ha teljes kiőrlésű liszttel készítjük. 
A joghurtot meg helyettesíthetjük aludttejjel (régen a prósza úgyis azzal készült), vagy kefirrel,
 de a tejföl is megteszi :)
Azt már fölösleges írnom, hogy a csombort is felválthatjuk :) pont arra ami van otthon, 
vagy amit legjobban szeretünk: petrezselyem, kapor, menta, bazsalikom, snidling, stb.





 Cukkinis ötletekhez :)
ajánlom, a blog tartalomjegyzékében nézelődni.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése