2014. december 16., kedd

Almavaj (Apple butter)




Angol oldalon találkoztam először az almavajjal. 
"Apple butter", almavaj? hm ez meg mi lehet? 
Almalekvár vajjal turmixolva, gondoltam elsőre, de persze tovább olvastam.
Kiderült hogy semmi köze a vajhoz, talán csak krémes állaga miatt lehet ez az angolszász neve.
Sőt az is kiderült, hogy fűszeres (vagy sem), édes (vagy natúr) savanykás, nagyon krémes, 
kenhető "lekvárról" van szó.
Az almavaj igen tömény finomság, melyet fogyasztanak kenyérre kenve,
vagy sütemények ízesítésére, de különféle ételek  -legyen az húsos vagy zöldséges-
kísérőjeként is megállja a helyét.
Egyszerűen, mennyei koncentrált ízű gyümölcskrém.
Sok esetben az almát valamilyen savas dologgal főzik puhára, használnak almaecetet,
vagy  más ecetet, citromlevet, de az is előfordul hogy szűretlen almalevet adnak hozzá.
Ezt én igen leegyszerűsítettem, az almát frissen facsart citromlével locsoltam meg.
A legtöbb recept tartalmaz még hozzávalóként tetemes mennyiségű cukrot, 
az én változatomban nincs hozzáadott cukor.
Ízlés dolga szintén, hogy mivel és mennyire fűszerezzük.
Lehet natúr (a képeken ezt a változat látható), lehet klasszikusan fahéjjal fűszerezni, 
de adhatunk hozzá még szegfűszeget, vaníliamagokat, gyömbért, ánizst 
(sőt kardamommal is, hm. elképesztő), de az sem szentségtörés,
 ha borssal vagy chilivel koronázzuk meg.





A lényeg, hogy ha felszaporodik az almakészlet, így vagy úgy meg kell mentenünk pár kiló almát, akkor lehetséges megoldásként -almaecet, szárított almakocka, almás sütemények, almacsatni mellett-  gondoljunk az almavajra is. Persze ne csak gondoljunk, hanem készítsük el.





Almavaj 
(natúr karamellizált változat)

Hozzávalók
alma
frissen facsart citromlé

Az almákat megtisztítottam (meghámoztam és magházát eltávolítottam*), 
majd tessék-lássék apró kockákra vágtam.
Meglocsoltam a frissen kifacsart citrom levével és fedő alatt lassú tűzön puhára pároltam.
(Nagyon lassú tűzön, vigyázva hogy ne süljön le.  Almától függően tegyünk alá 1 dl vizet.)
Botmixerrel teljesen krémesre turmixoltam, majd addig "főztem" még a benne lévő cukor karamellizálódott.
Forrón üvegekbe töltöttem és légmentesen lezártam.
A konyhapulton hagytam kihűlni.
Amennyiben nagyobb mennyiséget készítünk akkor száraz dunsztba tegyük.


*Vegyszerrel nem kezelt   -népszerű nevén bio-   almából készítettem, 
így a héját amit lehámoztam és a magházát sem dobtam a komposztra.
Remek teát készítettem belőle, amit minden további ízesítés nélkül kedvelek.







2 megjegyzés:

  1. Oh, mi is próbálkoztunk vmi hasonlóval (azt hiszem az apple jam néven futott...), de ez sokkal jobban néz ki :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Cayce <3 köszönöm szépen :)
      nagyon finom, tömény alma :)

      Törlés