2015. január 8., csütörtök

Gyökérkenyér amarantliszttel dagasztás nélkül





"Jó tett helyébe, adj jót" - gondolta egy kedves ismerősöm, 
aki különleges gluténmentes lisztekkel "hálálta" meg a jó szolgálataim :)
Így került hozzám több kilónyi amarantliszt, quinoaliszt, rizsliszt, 
stb. na meg pelyhesített változataik.
Szerencsére a Családom nem gluténérzékeny, nem szükséges gluténmentes konyhát vezetnem.
A liszteket keverve használom fel a glutént tartalmazó búzával, tönkölybúzával, kamut búzával, stb.
(Meg persze tovább is ajándékoztam belőle :)




A napokban az amarantliszten volt a sor, készítettem belőle édes túrós fonatot,
 fűszeres-paradicsomkrémes-sajtos tekercset és kenyereket, meg ezt a gyökérkenyeret.
Más-más mennyiséget adtam hozzá, de egy esetben sem léptem még túl a 20 %-ot.
Elég jellegzetes illata/íze van, a kenyérnél elmegy, de a péksüteményeknél oda kell figyelni rá 
(10-15 %-nál nem több, hogy ne zavarjon be), hisz nem magamnak készültek :) 
a célom pedig az, hogy a Családom jó ízűen fogyassza el.
A kenyereknél többféle módszert is kipróbáltam, készült csak búzakovásszal (van még mit javítanom), kovásszal és pici élesztővel, és élesztővel.
Volt amit dagasztottam, ez a gyökérkenyér dagasztás nélkül készült.


 


Gyökérkenyér 


Hozzávalók
300 g (finom) tönkölybúzaliszt
200 g amarantliszt
20 g friss élesztő
1 tk (púpos) só
360 g víz
1 ek olaj

Este, a liszteket és sót átszitáltam és alaposan összekevertem.
Az élesztőt elkevertem a vízzel, ráöntöttem a lisztekre.
Fakanállal elkevertem és hozzáadtam az olajat.
Folpack fóliával teljesen lefedtem a tálat (a tál szélét körben bevizeztem, így ráfeszül, 
megtapad és így is marad), hűvös helyre (kamrába) tettem.
Másnap (14 óra elteltével) a megkelt kenyeret, alaposan lisztezett felületre borítottam,
kettévágtam.
A kezeimmel egyenként kilapítottam, feltekertem, csavartam rajta 3-at 
és a sütőpapírral borított tepsire raktam.
Tetejüket megszórtam liszttel.
Hagytam 30 percet pihenni (20 fok).
A nem előmelegített sütőbe raktam, a sütő aljába tettem egy láboskába 1 dl vizet.
A sütőt bekapcsoltam 200 fokra és 30 perc alatt megsütöttem.
Rácson hagytam kihűlni.





Megjegyzés
 A dagasztás nélküli kenyér nem igényel alapos előkészületeket, sem dagasztást :)
A lényeg, hogy megfelelő arányban keverjük össze a lisztet (liszteket) 
és a folyadékot, majd hagyjunk neki időt kelni/érni (ez lehet 12 óra vagy több).
Az arány eltér a dagasztott kenyér liszt-folyadék arányától, 
a dagasztás nélküli kenyérnél több folyadékot használunk.
A liszt lehet keverék, gazdagíthatjuk pelyhekkel, magokkal, aszalványokkal.
 A víz nagy részét cserélhetjük joghurtra, kefirre, aludttejre, íróra, akár gabonatejre.
Lazítónak adhatunk hozzá élesztőt (frisset vagy szárítottat), kovászt 
vagy az előzőleg dagasztott kenyérből félretettet (a kenyérmagjaként olvashatunk róla, pl. itt).
A hozzávalókat használjuk hidegen és az összekeverés után is tegyük hűvös helyre.
A lassú folyamattal jobb minőséget érünk el.


A hideg, nem előmelegített sütőben sütésről folyamatosan írok,






4 megjegyzés:

  1. Micsoda guszta kenyér!!!!!!
    Először ezt olvastam: ""Jó tett helyébe, adj diót".:)))))) Végülis.:)))

    VálaszTörlés
  2. De szép kenyerek! Szeretem az amaratot, de igazán csak tésztában. Lehet ki kellene próbálnom kenyérben is. Köszi a receptet! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves gionetta <3
      Nekem meg tésztában :) erre nem is gondoltam. Megyek és szétnézek Nálad :)
      http://gionetta.blogspot.hu/
      Köszönöm.

      Törlés