2015. március 25., szerda

Diótej/dióvíz házilag (áztatás nélkül)



Sajnálattal kellett tudomásul vennem, hogy elfogyott a diónk.
Saját termés volt, a születésnapi torta készítésekor összesen 2 marék maradt a vászonzsákban. 
Hirtelen ötlettől vezérelve diótejet készítettem belőle.




S mert hirtelen döntöttem, így nem áztattam elő a diót, hanem forró vízzel, áztatás nélkül készítettem. Böjttörésnek nem is kívánhattam volna jobbat.
Már majdnem mind elkortyoltam, mikor bevillant hogy lefotózzam, hisz véleményem szerint, 
sokkal finomabb, mint ha előáztattam volna.
(A diótejhez leggyakrabban 10-12 órát előbb áztatják a diót, 
majd az áztató vizet leöntik, új vizet öntenek rá és turmixolják.)




Diótej

Hozzávalók
1 marék (50 g) dió
1 dl ~forró víz (70-80 fokos)
+ hideg víz

A diót a turmixgép tartályába tettem és ráöntöttem a vizet.
Krémesre turmixoltam.
A képen látható szűrön átszűrtem.
Tejszín sűrűségű italt kaptam, amit ízlés szerint tovább hígítottam.
A visszamaradt dióőrleményt később a főzés során felhasználtam.




A diótej felhasználható sütés, főzés során, a tehéntej kiváltható vele.
Az őrleményt megehetjük, tehetjük müzlibe, süteménybe, kenyérbe, stb.
A diót  -abban az esetben, ha nem a sajátunk-  érdemes megmosni :)
Ha féltjük a turmixgépünket, akkor várjunk hogy a leforrázott dió 
kissé visszahűljön és úgy tegyük a gépbe.
(Minden esetben tisztított vizet használok.)











2 megjegyzés: