2015. november 24., kedd

Nokedli sütőtökből, pirított tökmaggal




A Wikipédia alapján a nokedli jellegzetes magyar étel.
Egyes forrás szerint, német és osztrák hatásra terjedt el az étkezési kultúránkban,
más forrás szerint, Beatrix (Mátyás király felesége) révén
 itáliai udvari szakácsok honosították meg nálunk.
Így vagy úgy, de ma már elmaradhatatlan köret a magyar gasztronómiában.
A tradicionális nokedlitészta, liszt, só, tojás és víz hozzáadásával kevert lágy tészta.


 


Bátran felrúgva a hagyományt, a vizet, párolt szaftos sütőtökre cseréltem.


 



 Sütőtök-nokedli pirított tökmaggal

Hozzávalók
800 g párolt sütőtök
400 g rétesliszt
100 g finomliszt
1 tk só
30 g vaj
3 db tojás
+
olaj
+
pirított tökmag
op. sonka ropogós (húsevőknek)

A tisztított felkockázott sütőtököt megpároltam.
Krumplinyomón áttörtem, sóztam, hozzáadtam a puha vajat, a tojásokat és 
annyi lisztet (most, lásd hozzávalók) amennyit felvett* (nokedli sűrűségű tészta a cél).
Csomómentesre kevertem a hozzávalókat (nem kell nagyon kidolgozni).
Közben vizet forraltam, majd a  galuskaszaggatóval   -egyszerre kevés mennyiséget-
 a lobogó vízbe szaggattam.
Amint feljött a víz tetejére, szűrővel kiszedtem, hideg vízzel leöblítettem,
lecsöpögtettem, majd  serpenyőben olajon megforgattam.
Ez így önmagában is nagyon finom, kissé édeskés a sütőtöktől.
Feltétnek tehetünk rá pirított tökmagot, reszelt sajtot, tekerhetünk rá borsot, vagy chilipelyhet, tálalhatjuk ropogósra sütött füstölt sonkával vagy bacon-nel.






*Ebben az esetben is változhat a liszt mennyisége, hisz sütőtök és sütőtök között van különbség.
Az a tapasztalatom, hogy kb. a sütőtök mennyiségének a 2/3-a
körül lesz a hozzáadott liszt mennyisége.
A liszt lehet másfajta (teljes kiőrlésű, zab, stb.).





 



2 megjegyzés: