Follow by Email

2016. április 27., szerda

Probiotikus limonádé házilag





Képzelj el egy édeskés, savanykás, ízletes, könnyed, frissítő limonádét,
amely "mellesleg" telis-tele van egészséget támogató probiotikummal, 
élő baktériumokkal.
Hm.





Mi a probiotikum?
A probiotikum  =  jótékony baktériumok, 
melyek az emésztőrendszer egészséges működését szolgálják.
A probiotikum elnevezést a 60-as években alkalmazták először olyan élő mikroorganizmusokra,
 amelyek elfogyasztása jótékony hatású az emésztőrendszerre.

Miért kell nekünk?
A bélflórát jótékony és "kártékony" baktériumok alkotják.
Különböző okok miatt (stressz, nem megfelelő táplálkozás(?), helytelen életmód, 
gyógyszerek/anti-biotikumok), a mikroflóra, a bélrendszerünkben élő baktériumok 
egyensúlya felborul, amelynek számos betegség lehet a következménye.
Nem véletlen, hogy ma népszerű ez a téma, mondhatnánk, hogy a csapból is ez folyik...
mondhatnánk, de pont a csapvízben található klór is felelős azért, hogy a bélflóra sérül.
Amennyiben a bélflóra állapota nem megfelelő, csökken az ellenállóképesség,
a szervezetünk védekezőképessége, csorbát szenved immunrendszerünk.
 Emésztési problémák, puffadás, ételallergia, ételintolerancia.
Gyakoriak a légúti betegségek.
Fáradtság, ingerlékenység, fejfájás, bőrproblémák léphetnek fel.

Milyen módon juthatunk probiotikumhoz?
A táplálkozás által természetes élő formában, illetve táplálékkiegészítő formájában.
(Ez utóbbi akkor ajánlott, ha orvos ajánlja.)
A mi feladatunk, hogy a táplálkozás során vegyünk magunkhoz annyi élő,
életet támogató baktériumot,  probiotikumot, amennyit csak tudunk!
(Túladagolni nem tudjuk, a fölösleges kiürül a szervezetből.)
Naponta fogyasszunk kovászos kenyeret, erjesztett sajtokat, joghurtot, kefirt, túrót, 
savanyú káposztát, savanyított zöldségeket, kovászos uborkát :),
erjesztett fűszereket, nyers almaecetet.
Lakto-erjesztett limonádé(t) :)


A fermentációval kapcsolatos kutatásaim során találtam, erre a remek finomságra :)
Igazán könnyű elkészíteni, nagyon finom és pénztárca kímélő megoldás.
Így már biztosan hozzájuthatunk napi jótékony baktériumainkhoz :)
Bár többféle összetevővel érhetünk el erjedést (japán kefir kristály, kombucha, más starter),
a legegyszerűbbet választottam: tejsavót adtam hozzá.
Egyszerű, ugye?
A joghurtot lecsöpögtetem, máris megkapom a probiotikus, baktérium gazdag tejsavót,
a sűrű joghurtkrémet pedig felhasználom, mint a görög típusú joghurtot vagy egy finom krémsajtot.


Hogyan készítem?
- Először is elkészítem a savót.
 A tejsavas erjesztéshez élőflórás, probiotikus joghurtból lecsöpögtetett tejsavót használjunk!
Az élőflórás joghurtot vászonba, vagy papírtörölközőre, kávéfilterbe, sűrű szövésű
szitába öntöm, és egy éjszakán át hagyom, hogy kicsöpögjön belőle a savó.
(A lecsöpögött tejsavó, áttetsző sárgás, fehérjékben és egészséges
baktériumokban gazdag folyadék.)
- A felfogott savót egy nagy öblös szájú (3 l) üvegbe öntöm és adok hozzá cukrot.
Ez a cukor a baktériumok táplálékául szolgál!
- Hozzáadom a citromlevet.
- Felöntöm szűrt vízzel (vagy felforralt, ülepített vízzel) és alaposan elkeverem, 
feloldom benne a cukrot.
- Lezárom az üveget. (Tejsavas erjedéshez oxigénmentes környezet szükséges.)
- Hagyom két napig állni, majd lehet fogyasztani.


Mire figyeljünk?
- Élőflórás joghurtot, illetve savót használjunk.
 A tejsavó lecsöpögtetett joghurt, v. a sajtfeldolgozás során keletkezik.
Ha módunk van rá, tejüzemből is szerezhetünk.
- Frissen facsart citromlé (narancs, grapefruit, stb.) alkalmas a készítésre,
a palackozott, sűrített citromlé nem.
Lehetőségeink szerint bio vagy kezeletlen héjú gyümölcsöt vásároljunk.
Ma már ez nem lehetetlen, nagyobb élelmiszer üzletekben, elérhető áron beszerezhető.
Mi nagyon szeretjük az ital ízét, amikor a bio gyümölcs illóolajokban gazdag héját 
is hozzáadom, beleteszem a többi hozzávalóval együtt. 
 A képek citromos-narancsos változatról készültek.
 - A hozzáadott mennyiségektől el lehet térni, az arányokat tartsuk be.
Lehet hozzáadni több citromot, van ahol 12 citromot adnak, de kevesebb is elég.
A cukor is lehet több, aki édesebben szereti. Kísérletezzünk ízlésünknek megfelelően.
 - Az első két-három nap tartsuk szobahőmérsékleten (minél melegebb van,
annál gyorsabb az erjedés), a későbbiekben tartsuk hűtve.
- 1 - 1,5 hét alatt fogyasszuk el.


Az eredmény :)
Savanykás, kissé buborékos ital. Enyhén édeskés :)
Amennyiben megfelelően ment végbe az erjesztés,
akkor a cukrot többnyire felhasználták a baktériumok.
Ha édesebben szeretnéd, akkor adj hozzá a kedvenc édesítődből.
Próbálkozz, változtass bátran :)
Már többféle ízesítéssel készítettem és folyamatosan kísérletezek ehető virágokkal,
zöld és szárított fűszerekkel :)


Hozzávalók  1 cs = 2 dl
2 liter szűrt víz (vagy forralt, ülepített)
1 cs citromlé (most bio citrom és narancs, héjával együtt)
1/2 cs élőflórás tejsavó
1/2 cs cukor (lehet akár nádcukor, más természetes cukor)


Menete
- Készítsük elő a savót.
- Facsarjuk ki a citrusokat.
- Oldjuk fel a cukrot a szűrt vízben.
- Adjuk hozzá a citruslét és a savót.
- Keverjük össze és zárjuk le szorosan.
- Hagyjuk 2 - 3 napig szobahőmérsékleten, lezárva erjedni.
(Minél tovább erjed, annál kevesebb a cukor a végtermékben.)
- Amennyiben szükséges szűrjük át.
- Fogyasszuk :) a többit tartsuk hűtve.


Figyelem!
Laktózérzékenyek, más allergiában szenvedők ne fogyasszák,
vagy beszéljék meg orvossal/szakemberrel.


Felhasznált irodalomból: innen, innen, innen, innen, innen.


 Kapcsolódó bejegyzések a szeretetrehangoltan blogon
Joghurt készítés házilag:
A joghurt lecsöpögtetése, görög típusú joghurt:
Almaecet készítés házilag:
Ehető virágokról:
Fűszerekről, a tartalomjegyzékben kutakodj, pl. itt:





A blog tartalma jogilag védett, kérlek idevezető linkkel oszd meg a bejegyzéseket.
Köszönöm. Örömteli napokat!






A kertünkben,
virágzik az orgona :)
Hm...









2 megjegyzés: