Follow by Email

2017. július 29., szombat

Fekete ribizlis clafoutis (tejes pite)




Rusztikus, francia (Limousin régio) gyümölcsös sütemény, melyet eredetileg fekete cseresznyével készítettek, porcukorral hintettek meg és langyosan tálalták, néha krémmel.
Érdekessége: a cseresznyét nem magozták ki, hogy a cseresznye leve ne színezze be a tésztát.
Ma már sokféle változata létezik, igaz ekkor a neve is változik (Flaugnarde), de a szezonális gyümölcsökkel megrakott sütemény esetében is a clafoutis megnevezés terjedt el.
Az alaprecept a gyümölcsön kívül csak lisztet (búza v. tönköly), tojást, tejet
és cukrot tartalmaz, ritkábban vajat és tejszínt.
(Szintén ezekből a hozzávalókból készül a Magyarországon ismert tejes pite.
Ebben az esetben a friss gyümölcs helyett a megsült tészta tetejét kenjük meg lekvárral,
vagy sütés előtt pötyögtetünk a tetejére. Lásd lent.)





A friss, lédús gyümölccsel megpakolt desszert mindenkit levesz a lábáról.
Nyáron kihagyhatatlan: hihetetlen gyorsan összeállítható, pont mint a palacsinta.
Gyorsan megsül, és költséghatékony.
Most gluténmentesen és tejmentesen készítettem,
de nyugodtan cserélhető finomlisztre és tehéntejre/tejszínre (zárójelbe odaírom).




Fekete ribizlis clafoutis

Hozzávalók


4 db tojás
100 g kókuszliszt (vagy 100 g búza finomliszt)
1 tk sütőpor (dm bio)
50 g demerara nádcukor
250 ml kókusztej (vagy 250 ml tehéntej, vagy tejszín)
csipetnyi só
+
600 g fekete ribizli (vagy más gyümölcs)
+
a sütőtálat előkészíteni
2 ek kókuszreszelék
1 ek kókuszvaj



1) Bekapcsoltam a sütőt 175 fok, légkeverés.
A sütőtálat (26 x 3 cm) kikentem kókuszvajjal és behintettem a kókuszreszelékkel.
Félretettem.
A ribizlit leszáraztam, megmostam és leszárítottam.
Egyenletesen elterítettem a sütőtál alján.
2) A tojásokat habosra kevertem a cukorral és a csipetnyi sóval.
A kókuszlisztet elkevertem a sütőporral.
3) A habos tojásba kevertem a kókusztejet és a kókuszlisztet is beleforgattam.
Fontos, hogy egyenletesen keverjük el, a tészta legyen sima.
Az egészet a gyümölcsre öntöttem.
4) A forró sütőbe toltam és 40 perc alatt aranylóra sütöttem.
(A sütési idő 35-50 perc között változhat: függ a sütőedénytől, a sütőtől, a gyümölcstől.)
5) Langyosra hagytam hűlni, majd tálaltam.

Ez a sütemény csak 5 dkg nádcukrot tartalmaz! nem édes, inkább fanyar.
Aki édesen szereti az édességeket :), nyugodtam emelje kedve szerint a cukor mennyiségét!
Plusz tálaláskor megszórhatja kevéske porcukorral, a tetejét.









🍑


A fent ígért tejes pitének is ideírom a receptjét.
Érdemes mindkét változatot megkóstolni.

Sárgabarack befőzés idején készítettem a friss, 10 % nádcukorral készült dzsemmel.




Nagyon finom, könnyű, habos a tésztája,
köszönhetően annak, hogy a tojásokat kettéválasztottam,
 a fehérjét külön vertem fel és forgattam hozzá.


A vendégek nem sokat hagytak fotózni :)


Tejes pite friss barackdzsemmel


Hozzávalók

4 db tojás szétválasztva
150 g finomliszt
1 tk sütőpor (dm bio)
70 g demerara nádcukor
300 g tej
csipet só
1/4 rúd vanília magjai
+
3ek kókuszvaj (vagy teavaj)
barackdzsem (vagy más lekvár, dzsem)
+
a sütőtálat előkészíteni
kevés kókuszvaj (teavaj)
kevés liszt


1) Bekapcsoltam a sütőt 175 fok, légkeverés.
A sütőtálat (26 x 3 cm) kikentem kókuszvajjal és behintettem kevés liszttel.
Félretettem.
2) A tojásokat szétválasztottam.
A sárgákat a cukorral és a vaníliamagokkal habosra kevertem,
a tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá vertem.
A lisztet elkevertem a sütőporral.
3) A édes tojáskrémbe öntöttem a tejet, simára kevertem,
majd a lisztet is elkevertem benne.
4) A keményre vert tojásfehérjét  -több részletben- óvatosan hozzáforgattam.
5) Az előkészített tepsibe simítottam és néhány evőkanál dzsemet pöttyintettem ide-oda.
Elosztottam a tetején a kókuszvajat.
6) A forró sütőben, 30 perc alatt megsütöttem.
(A sütési idő 25-40 perc között változhat: függ a sütőedény méretétől, a sütőtől.)
7) Langyosra hagytam hűlni, majd a barackdzsemmel tálaltam.







Szeretetrehangoltan a Facebookon 😊


A kertünkben ♡







2 megjegyzés:

  1. Épp a héten készítettem én is clafoutis-t, ribizlivel és pár sárga barack szelettel. :-) Finom savanykásan szeretjük. Ezért többnyire ribizlivel vagy szederrel készítem. Nálunk már nyári sütivé vált.

    VálaszTörlés