2017. augusztus 30., szerda

Csokoládémousse-torta





A férjem barátai érkeztek vendégségbe. 
Valamennyijüket ismerem  -s bár tudtam, hogy bármit készítek szeretni fogják-  
tisztában voltam vele mivel tudok leginkább a kedvünkbe járni.





Ez volt a menü:
- túrós pogácsa, fokhagymával fűszerezve, szezámaggal dúsítva
- édes, főtt csemegekukorica, gorgonzolás vajjal
- grillezett kápia paprika, balzsamecettel, snidlinggel, chilivel
- tabulé (tabbouleh) saláta bulgurral, sok mentával, rengeteg petrezselyemmel,
uborkával, paradicsommal, bőségesen citrommal, olívaolajjal)
- pulled pork (több órán át sült, fűszeres tépett hús)
- szósz (majonéz, chili, hagyma, fokhagyma, ) a szendvicshez
- nyers saláták, és sajtok a szendvicsbe
- csokoládémousse-torta

Íme a torta.






Csokoládémousse-torta


Hozzávalók
alap
1 kis csomag babapiskóta
3 adag erős kávé
krém
620 g habtejszín (120 g + 100 g + 400 g)
70 g agar-agar
30 g 90 %-os csokoládé
210 g 55%-os csokoládé
500 g mascarpone
2 nagy evőkanál méz
csipetnyi só
összeállítás
3 ek holland kakaópor
2 marék sós pisztácia


1) - A 400 g habtejszínt betettem a fagyasztóba, hogy nagyon hideg legyen a habveréshez.
- Lefőztem a kávét, kihűtöttem. 
- A kapcsos tortaformát folpack fóliával béleltem.
- Alulra rakosgattam egy sor babapiskótát (ahol kellett szabtam), 
alaposan meglocsoltam a kávéval. Hűtőbe tettem.
2) - 120 g tejszínben feloldottam az agar-agart, majd előírás szerint felfőztem
 és langyosra visszahűtöttem.
- 100 g tejszínt felforrósítottam és feloldottam benne az apróbbra tört csokoládékat.
Krémesre kevertem. Félretettem.
- A mascarponéhoz adtam az agar-agaros tejszínt, a mézet és a sót, habosra kevertem. 
- Hozzákevertem a csokoládét.
- Felvertem a nagyon hideg (előtte a fagyasztóba 20 percig hűtöttem) tejszínt.
A tejszínhabot is a csokoládés mascarponéhoz forgattam, 
vigyázva ne törjem össze a habot.
3) - Elővettem a hűtőből a babapiskóta alapot és rárakosgattam a fele krémet.
- Megszórtam (szitával) a kakaóporral.
- Rápakoltam a többi krémet. Elsimítottam a tetejét.
- Hűtőbe tettem. Kihűtöttem.
- Megtisztítottam a pisztáciát, durvára törtem, félretettem.
- Tálalás előtt a torta tetejére szórtam.




Megjegyzés
- Bármilyen meglepő, de a hozzáadott 2 ek méz bőven elég volt! Mindenkinek ízlett így.
Aki édesebben szereti az édességeket, tegyen hozzá többet.
- A pisztácia úgy lesz ütős, ha ropog, ezért csak tálalás előtt szórjuk rá.
- Vegetáriánusként agar-agart (alga) használok, aki akar használjon zselatint.
- Fogyasztás előtt minimum 6 órával előbb készítsük el. Alaposan hűtsük le.
                                            - A krémközé szórt kakaópor jó ötlet volt :)








A kertben 🌻


Az aranyvessző vendége :)





                             



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése