2017. november 25., szombat

Birssajt nádcukorral. Bútorfestés.




Egy kosár csodálatosan szép és finom birsalmát kaptam ajándékba.




Készítettem belőle lekvárt (így), fűszeres kompótot, fermentált/erjesztett ivólét, 
sütöttem serpenyőben köretnek, került süteménybe és megcsináltam karácsonyra a sajtot.


Még maradt pár szem :)

Így csináltam





A megmosott, héjastól feldarabolt birseket kevés vízben megfőztem, 
a főzővíztől lecsepegtettem, majd botmixerrel krémesre turmixoltam. 
Lemértem és fele annyi (tehát 1 kg püréhez 50 dkg cukor)
 demerara nádcukrot kevertem hozzá.
Lassú tűzön, sokszor megkeverve és fröccsenésgátlóval lefedve 
nagyon sűrűre, pasztaszerűre besűrítettem.
Hagytam langyosra hűlni, majd folpackkal bélelt tálcára simítottam 0,7-1 cm vastagon.




Napok alatt, közben többször megfordítva kiszikkasztottam.
A megszikkadt sajtból csillagokat, pici fenyőfákat és szíveket szaggattam, 
majd egyiket-másikat nagy szemű nádcukorral megszórtam.
Légmentesen zárható dobozba raktam, a rétegeket zsírpapírral elválasztva.
Hűtve tárolom.




Az édes, kissé fanyar gyümölcssajtot 
 tálalhatjuk sós sajtokkal, fogyaszthatjuk magában, 
apríthatjuk gyümölcskenyérbe, keverhetjük salátába, stb.





Megjegyzés
- A birssajtot szokás fűszerezni (fahéj, citrushéj, szegfűszeg), 
illetve dióval, mogyoróval, mandulával gazdagítani.
Ki-ki ízlésének megfelelően.
- A főzés hossza függ a gyümölcspép mennyiségétől, akár több óra is lehet.
Ez idő alatt, kb. 10-15 percenként érdemes megkeverni, hisz könnyen lekaphat az alja.
A keverésnél legyünk óvatosak!
- A birs párolólevét nem öntöttem ki, hanem megittuk.





Érdekesség
A birssajt igen régi eredetű, a késő 4. korai 5. századi receptek 
gyűjteményében már megtalálható.
Méliusz Juhász Péter magyar botanikus 1578-ban írt a birssajt gyógyászati előnyeiről.
A sajt egész Európában elterjedt.
A recept egyszerű: a birset héjastól megfőzik, passzírozzák, 
majd kb. ugyanannyi cukorral sűrűre főzik.







*


Bútort festek :)




Úgy kezdődött, hogy kaptam egy komódot 
(kaptam, mert már nem kellett, kidobták volna, így befogadtam).
Semmi különös, egyszerű, még csak nem is fából van, de 4 nagy fiókkal rendelkezik.
A fiókok meg mindig jól jönnek :)
Igaz a sötét bordó színe nem tetszett, s mert már volt gyakorlatom festésben,
gondoltam ez sem fog ki rajtam.
Így elmerültem a bútorfestés témában, vásároltam alapozót és festéket, majd belevágtam.
Csiszoltam, alapoztam, festettem, viaszoltam.
Beleszerettem.





Ez a komód nem az a komód.
Ez egy régebbi, natúr, fenyő, mindig a miénk volt.
Most ezt mutatom, mert a birsalmát ezen fotóztam.





A tetejét és oldalát némi csiszolás, portalanítás után ecettel és saját keverésű
 páccal kentem, majd natúr viasszal zártam.
A fiókokat zsírtalanítás után két rétegben "olive" krétafestékkel festettem, 
majd natúr viasszal zártam.








 A képek ugyanarról a bútorról készültek, csak a fény változott.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése