2016. június 16., csütörtök

Egyszerű Pretzel zsömlék




Osztályelvonulásra utazott a Fiam. Szokás szerint a vacsorát már
közösen készítik, de addig egyénileg oldják meg az étkezést.
3 szendvicset vitt magával. 
"Perec" zsömléket készítettem hozzá, melynek az aranybarna, kemény kérge, 
selymes, puha belsőt takar.
Szerintem tökéletes szendvics (hamburger) alap.




Kenyérlisztből készítettem, vízzel dagasztottam, száraz élesztőt adtam hozzá, 
nádcukorral és sóval ízesítettem. Könnyű a tésztával dolgozni, egyszerű elkészíteni.
Hagyományos módon durva szemű sóval szokás megszórni a tetejét, 
de kívánságra most mákkal ás szezámmaggal hintettem meg.
A zsömle érdekessége, hogy sütés előtt, forró szódabikarbónás vízbe merítjük(főzzük), 
amitől "bőr"szerű kérget kap.
Aki még nem készített perecet, annak furcsának tűnhet a szódabikarbónás fürdő, 
de kár lenne kihagyni. Ugyanis így jön létre a jellegzetes perec szín és íz. 


 


Érdekesség:
Hőhatására a cukrok és fehérjék között létrejövő reakciót,  Maillard-reakció-nak nevezik,
a francia biokémikus után, aki először írt róla. 
Maillard-reakció jön létre amikor húst sütünk, hagymát pirítunk, pirítóst készítünk, 
kenyeret, perecet sütünk, cukrot karamellizálunk, sűrített tejet készítünk, 
kávét, diót, mandulát, mogyorót pirítunk, stb.
A "barnulás" roppant érdekes kémiai folyamat eredménye,
akit érdekel pl. itt és itt olvashat róla.




Pretzel zsömlék

Hozzávalók
900 g kenyérliszt
1 cs száraz élesztő (dm/alnatura)
1 ek nádcukor
2 tk só
 30 g vaj
500 g víz

+ a "fürdőhöz"
2 liter víz 
2 ek szódabikarbóna
2 ek nádcukor


 


1) - Kevés forró vízzel elkevertem a vajat és a nádcukrot.
Langyossal kiegészítettem, hogy 1/2 liter legyen.
- A lisztet elkevertem a sóval és a száraz élesztővel.
A közepébe öntöttem a édes, vajas vizet és rugalmas, sima tésztát dagasztottam.
(Előbb összekevertem, majd munkalapra téve kézzel dagasztottam. Összesen 10 perc.)
- Cipóvá formáltam, a munkalapon egy nagyobb tállal (5 literes, fazékkal) letakartam
 és hagytam duplájára kelni (~1 óra).
2) - A tésztát a kezeimmel lenyomtam, majd 12 egyenlő részre/cikkre vágtam.
- Egyenként zsömlékké formáztam.
Enyhén lisztezett felületre raktam, letakartam és hagytam újabb 15 percet kelni.
- Míg pihent a tészta, előkészítettem két tepsit, sütőpapírt borítottam rájuk. 
A sütőt bekapcsoltam 200 fokra. 
Elkészítettem a perecfürdőt: vizet forraltam, belekevertem a nádcukrot és a szódabikarbónát.
3) - A tésztalabdákat kettesével a forró vízbe helyeztem és 
oldalanként 45-50 másodpercig! főztem.
 - Az előkészített tepsire rakosgattam, majd mákkal, szezámmaggal megszórtam.
- A tetejüket pengével bemetszettem.
- Az előmelegített sütőben 16 percig sütöttem.
- Rácsra raktam, hagytam kihűlni.





  Megjegyzés
- Lehet más liszttel is készíteni, ebben az esetben lehet, hogy kevéssel több, 
vagy kevéssel kevesebb liszt szükséges. A cél egy rugalmas, nem lágy, nem kemény tészta. 
- Lehet géppel dagasztani.
- Addig hagyjuk kelni, amíg kétszeresére nő, ez lehet 1 óra vagy több.




Inspiráció innen.


A kertben :)


Illatos ternye / mézvirág





 *


Zamatos turbolya virágzik (fehér),
Vérehulló fecskefű (sárga),
Pongyola pitypang virágzás után...












6 megjegyzés:

  1. Ágika, mesés zsömlék!!! Érdekes plusz információval, kis kerti kirándulással :)

    VálaszTörlés
  2. Mesés zsemléket készítettél! A fürdetés hasonló a bagel fürdetéséhez :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Muskátli Büfé :)
      Igen, pontosan azt is így csinálom.
      Köszönöm, szép hétvégét!

      Törlés
  3. Csodásak a zsömléid ! Még ezt a fajta zsömlét eddig nem ismertem , a perec fürdetés viszont már ismerős! Egyszer megsütöm mert nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva :)
      Bízom benne, hogy ízleni fog.
      Köszönöm szépen, szép napokat!

      Törlés