Follow by Email

2012. május 16., szerda

Bodzavirág és akácvirág szirup




Sűrű szirupot szerettem volna készíteni mindkét virágból.





Olyat amit rálocsolhatunk süteményre,
fagyira, joghurthabra stb. olyat ami sűrű, mint a méz,
olyat amiből egy teáskanálnyi is elég.
Sikerült.
Nagyon tömény, nagyon illatos.




Bodzavirág szirup


Hozzávalók

200 g bodzavirág ( nettó súly )
500 g cukor
1l víz
1 tk citromsav
1 db bio citrom
-----------------
200 g cukor
1 mk citromsav


Az 500 g cukrot, citromsavat elkevertem a vízben, felforraltam.
A virágokat lecsipkedtem a vastagabb szárról.
Beleraktam a meleg szirupba a felszeletelt bio citrommal együtt és leborítva 3 napig "érleltem",
hagytam, hogy kioldódjanak a hatóanyagok.
Ekkor leszűrtem és alaposan kinyomkodtam a virágokból a folyadékot.
Felforraltam, amikor gyöngyözött 2 perce, egy 500 ml-es üveget teli mertem: ez lett a szörp.
A maradék bodzás folyadékhoz adtam még 200 g cukrot és az 1 mk citromsavat.
1 órán keresztül lassú tűznél besűrítettem.
Forrón üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba raktam.
 A száraz dunszt kivitelezése, most nem párnák és paplanok között történt,
hanem a hűtőtáskát neveztem ki fűtőtáskának, ebbe raktam a teli üvegeket.
A vászontáskát még bebugyoláltam takaróba, hogy így hűljön ki a tartalma.






A bodzavirág szirup és akácvirág szirup ugyanúgy készült a különbség
a virágok között és a hozzávalók mennyisége között van. 


Akácvirág szirup

Hozzávalók

200 g akácvirág
500 g cukor
1 l víz
1 tk citromsav
1 db bio citrom
------------------------
100 g cukor
1/2 mk citromsav


Az akácvirágot leszedegettem a száráról,
majd a továbbiakban ugyanúgy jártam el, mint a bodzavirágnál.





Befőttekhez, dzsemekhez, szörpökhöz és a paradicsom eltevéséhez
sem használok semmilyen tartósítószert.
Amit elszeretnék tenni, megfelelő előkészületek után felforralom, pár percig még forralom,
tiszta üvegekbe ( nem steril ! ) rakom, lekötöm vagy rácsavarom a kupakot és
száraz dunsztban hagyom kihűlni. Nem teszek a tetejére és a celofánra sem, tartósítószert.
Valamiért nem szokott elromlani :)


A tartósítószer nélküli befőzés   -általam felállított-  szabályairól itt írtam:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/05/befozes-tartositoszer-nelkul.html






Bodzából és akácból készült finomságok összefoglalóját Andrea vetette papírra, vagyis blogra.


22 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek lettek, szinte illatoznak a képek. Rám is vár hétvégén egy hatalmas adag bodzavirág!

    VálaszTörlés
  2. Mindkét szörp szuper lehet, sajnos errefelé nincs akác, itt nem kellett a homokot megkötni:)A kis angyalaid is nagyon tündériek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bodza van, ugye? Hisz az egész Európára jellemző.
      Sok Angyalka vesz körül:)

      Törlés
  3. Nagyon szépek! Pont ma készülünk mi is bodzát szedni. :) Szörpöt szoktam készíteni belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az 500gr cukor mellé bio citrom?!

      Az átlag mai cukor fogyasztásunk mellett a bio mizékkel nem sokra megyünk. Én csak a teaként, áztatásként valót tartom jónak.
      Max a kereskedők tárcája dagad. Gondolom kedves bio vásárló azt is tudja, hogy bizonyos permetszerek megkapták az ezzel fújhatod jelzést és bio marad. A tényleg bio az megfizethetetlen. Pl. Itáliában a házi oliváért 8-10 ezer/liter forintnak megfelelő összeget is elkérnek. Ilyen szinten csak néhány magyar gazdagnak jut.

      Szerintem, ha az ember csökkenti táplálkozásában a cukor és a szénhidrátok mennyiségét,akkor többre jut ( a régiek nem ittak cukros löttyöket)

      Peti

      Törlés
    2. Kedves Peti!
      A családom cukor fogyasztása messze alul marad az átlagnak. Teljesen egyetértek a bio mizék vásárlásával tényleg nem megyünk sokra, bár a kereskedők pénztárca dagadásának én örülök:) Kevés bio dolgot vásárolok - a citrom az egyik, de saját citrommal is rendelkezem, ami ugye nem kezelt. Megnyugtatom, hogy teljesen tisztában vagyok a bio, sőt a biodinamikus fogalmakkal is, sőt van rálátásom a "bio marketingre" is.
      Teljesen egyetértek Önnel abban is, hogy ha az ember csökkenti a táplálkozásában a cukor fogyasztást akkor többre jut, a kérdés persze minél többre és pontosan mi a cél.
      A régiek nem ittak cukros löttyöket az igaz, de mi sem iszunk, szörpöket meg a régiek is tettek el, hisz az nem csak a cukorról szól:)
      Köszönöm, hogy figyelmeztetett, cserébe megnyugtatólag: a családom teljesen egészséges, még a 87 éves is jól van. Fogyasztunk cukrot, nádcukrot, mézet, nevelek steviát. Fogyasztunk finomlisztet de mellette teljeskiőrlésűt is. Van saját veteményesem, ahol nem alkalmazok vegyszert, saját készítésű növényi kivonatokkal támogatom a kertem növényeit. Elsősorban nem az egészségem miatt teszem, hanem mert úgy gondolom, hogy én akkor lehetek egészséges ha a környezetem az. Támogatom az Őstermelőket, Tőlük vásárolok, mindegy, hogy permetezett vagy sem, speciel citromot biot veszek, mert így döntöttem.
      A szirupok szeretettel készültek, magukba zárták a tavasz rezgését, hogy ha kedvünk szottyan erre emlékezni, akkor egy-egy evőkanállal felhígítsak és a szeretettel készült süteményeket ízesítsem vele.
      Mégegyszer köszönöm észrevételét, örömteli napot kívánok:)

      Törlés
  4. Válaszok
    1. Jozsef, tegnap szedtem egy kevés virágot, mindkettőből. Elképesztő egészségesek, mézédes az akác, csakis finom lehet, jó belőle egy kicsit eltenni későbbre :)
      Remélem ízleni fog, majd számoljon be róla :)

      Törlés
  5. Az orgona nagyon finom lett, úgyhogy ma szedtünk akácot. Szörp, szirup és zselé a terv. Az illata más most nagyon jó, pedig még csak 10 perce ázik! Izgulok! Szerencsére a bodza még nem virágzik, az a következő terv. (Egy volt névtelen, remélhetőleg most már névvel...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Velinda!
      Nagyon örülök, köszönöm szépen a bizalmat :)
      Amikor szeditek a bodzát, nézz szét hátha találsz vadrózsa bokrot, most kezdett nyílni, belőle is tudsz alkotni. Mondjuk az említettekhez sok kellene, de egy selymes akácmézbe eltéve csoda finomság (fenn van a blogon, a Fb-re ma tettem fel.
      Ölelés Neked,

      Törlés
    2. Rengeteg vadrózsa (is) van a környéken, csak féltem szedni belőle, hátha akkor nem lesz csipkebogyó. De a te módszereddel bátran merek szedni majd belőle! Ma jó napom-pom-pom van... :)

      Törlés
    3. Drága Velinda!
      Köszönöm szép szavaid :) most jöttem meg az esti bringázásból, Kutyi sétáltatásból, Vadrózsaszirom szedegetésből :) így estefelé egyszerűen a bokor Neked adja a szirmait....Megfogom a 4-5 ujjammal és a tenyerembe pottyantja :) persze csak a kinyíltat, a bimbót nem :) Mindig megköszönöm... Lesz csipkebogyó, nem károsodik, sőt örül a bokor, hogy Neked ajándékozhatja <3
      Ölellek ismeretlenül,

      Törlés
  6. végül megtaláltam a választ, h ugyanazt a receptet felhasználhatom az akáchoz is, amit a bodzához :)

    VálaszTörlés
  7. Hú,nagyon ígéretes!!!! nekem gondot okoz a virágok grammban történő megadása.:) Hány fej lehet a 200 g akácvirág?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Mamka!
      Bocsánat nem tudom megmondani, de valóban nincs jelentősége a grammnak.
      Sokkal zamatosabb :) és persze több benne a jótékony hatóanyag :)
      Sajnos már nincs felénk, így nem tudok utánajárni.
      Persze attól is függ, hogy hány darab, hogy mennyire nedvdús :)

      Törlés
  8. Ja,igen: és a cukor. Az,hogy fehércukor,az nem baj?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mamka, én is fehércukorral csináltam.
      Szerintem egy sziruphoz teljesen jó a kristálycukor, amennyiben nincs egészségügyi oka, azaz ehetünk cukrot.

      Törlés
  9. Akácszirup. Most virágzik,az ÉN kertemben is.:))))) Hétvégén itt lesz az ideje az eltevésnek,köszönöm a recepteket!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mamka <3
      örömmel.
      Az idén különösen sok, gyönyörű, egészséges az akácvirág. Az első kinyílt virág megjelenése óta, naponta kerül belénk, ha más nem jut eszembe, limonádét, turmixot készítek vele.
      Bár így van ez minden ehető, nyíló virággal. :)
      Neked is remek dolgokat!

      Törlés