2012. június 25., hétfő

Sült cukkini szeletek mentával


... a hűtőből.
Azért a hűtőből, mert ezt nem azonnali fogyasztásra szoktam készíteni, hanem "előkészítem". 
Reggelire, vacsorára ki-mikor fogyasztja.
Egy szelet pirítóssal, kecskesajttal roppant finom és az olaj amiből elővarázsoljuk, szintén kiváló.
Végül, ha az olajból nem fogy el az összes, különlegessé tesz egy tészta ételt vagy egy salátát.
Újabb egyszerű sült zöldség. Üvegbe rakom és a hűtőbe teszem.
Pár percet igényel az előkészítése, pár percet a megsütése, pár percet a fűszerezése.
Mindennel együtt félóra és ebbe beleszámoltam azt is, hogy a hozzávalókat le kellett szedni a kertben.




Mentás sült cukkini

Hozzávalók

cukkini, kb. 15 cm-es zsenge ( én 3 db-ból készítettem )
olívaolaj, 1 dl
frissen őrölt bors
1 csokor menta
( más fűszernövényt is választhatunk, jól harmonizál a cukkinivel:
a csombor, bazsalikom, kakukkfű, oregánó, petrezselyem )




A cukkiniket héjastól 3-4 mm-es karikákra vágtam. A serpenyőben pár kanál olajat öntöttem és a cukkini szeletek mindkét oldalát halvány karamell színűre sütöttem.
Mikor mind kész volt, hagytam, hogy langyosra hűljön.
Egy szép üvegbe raktam egy sor sült cukkinit, majd ollóval rávagdostam a mentalevelekből és tekertem rá kevés borsot.
Folytattam a rétegezést még üvegbe nem került az egész.
A maradék olajat ráöntöttem, tetejére tekertem még borsot és lezártam az üveget.




Megjegyzés
Ha többet készítek ( vendég jön vagy langyosan szeretnénk valami mellé fogyasztani belőle ) akkor többszörire sütöm meg.
A egyszeri kevesebb mennyiségekkel kisebb az esély, hogy levet ereszt és nem marad roppanós.
Sosem sózom sütés előtt/közben, mert ellágyul, sőt az üvegben lévőt sem sózom meg, csak is fogyasztás előtt.


9 megjegyzés:

  1. naon szeretem a sült cukkinit
    pláne a fotóid miatt most:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Délután ettem belőle, sóztam, még borsoztam és vágtam rá egy vékony szelet citromot ( héjastól ) kiflibe tettem, paradicsommal...
      :-)

      Köszönöm kedves szavaid.

      Törlés
  2. Nagyon tetszik a mentás ötlet és a hűtős is! Egykor szinte csak pirított zöldségen éltem (fránya kilók), és már nem tudtam hogy variáljam, de ez nem jutott eszembe. Nagyszerű ez a blog, hogy bírod?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andrea, éjjel-nappal de hát szeretem...
      Jártam Nálad, kerestem is a jegyzeteim a Vasfűről, valószínű a padláson lesz
      ( azért nem adom fel ) annyit tudok, só helyett jó ( sópótló, só szegény diétáknál ), hogy magas a vas tartalma, vérszegénységre ajánlották. Gyomor, máj, vese problémákra, serkenti az anyagcserét. Gyulladáscsökkentő a teája, külsőleg sebek borogatására jó, fertőtleníti.
      Terhesség ideje alatt nem ajánlott, de utána a tejelválasztást segíti.
      Uborkafűnek is hívják, pont az uborka eltevés miatt.

      Törlés
  3. Így még nem próbáltam. Általában rántani szoktam és zöldséggel fogyasztjuk. Tőled csak tanul az ember:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Édes Drága, hát én meg Tőled/Tőletek tanulok, meg más sok jó embertől, nem pont ezt, mást:-)
      Hát az olajos hal amit készítettetek, magáért beszél, pedig nem is szeretem!

      Törlés
  4. Láttam Mági bírja, fáradhatatlan, és tényleg minden ilyen káprázatosan gyönyörű ahogy a képein. Volt szerencsém megkóstolni a mentás cukkinit. :-)) Várom az újabb nyitott KK (Kert-Konyha) napját ahol elleshetjük a titkait.

    VálaszTörlés