Follow by Email

2012. augusztus 11., szombat

Sárgadinnyelekvár agar-agarral Xukorral tartósítószer nélkül


Barátaimtól  - akik dinnye termesztéssel foglalkoznak - kaptam öklömnyi sárgadinnyéket.
Sima bőrűeket és ráncos képűeket, de valamennyi mézédes volt. Az illatuk betöltötte a házat.
 Pár darabból készítettem ezt a lekvárt.
Ha egyébként nem lenne jó csak arra, hogy sárgadinnye illatot varázsoljak vele majd decemberben,
hát azért is megérné. Na de az íze is fantasztikus.




Agar-agarral (természetes növényi zselésítő) és nyírfacukorral készítettem.
A zöldbe több agar-agart tettem, a sárgába kevesebbet. A zöld szinte vágható, a sárga csak sűrű.




Sárgadinnyelekvár




Zöld színű
Hozzávalók
 800 gr dinnyehús
100 gr Xukor
1 db lime leve és héja
1/2 rúd vanília rúd és a kikapart magjai
1 tk agar-agar




Sárga színű
Hozzávalók
270 gr dinnyehús
50 gr xukor
1/2 lime leve
1/4 rúd vanília magjai
késhegynyi agar-agar

A dinnyéket megtisztítottam, a zöldséghámozóval vékonyan meghámoztam, magjait kikapartam.
Apróra daraboltam, majd "éppen csak" botmixerrel összeturmixoltam, hogy maradjon darabos.
Külön-külön felforraltam, belekevertem a nyírfacukrot és a lime levét, a zöldbe a héját, illetve a vanília kikapart magjait, a rudat pedig 1,5 cm-es darabokra vágtam és szintén beleraktam.
Tovább forraltam, közben az agar-agart egy kortynyi vízben feloldottam és a forrásban lévő gyümölcshöz adtam. 2-3 percig főztem még, majd forrón üvegekbe töltöttem és
száraz dunsztba raktam, hogy ott hűljön ki
(a jól bevált hűtőtáskába raktam, ami ebben az esetben fűtőtáskává léptettem elő,
jutalmul még takaróba bugyoláltam).

A zöld színűbe a vaníliarúd darabokat is beleraktam, tehát együtt várják, hogy ha kedvünk szottyan rá felbontsuk. Az egész főzés, ennél a mennyiségnél 10 perc alatt megvan:)






10 megjegyzés:

  1. Egy újabb finom lekvár! Látom, nem tétlenkedsz:)

    VálaszTörlés
  2. fantasztikus

    (de sosem fogom fel, mikor van időd mindezekre...és annyi minden másra is:))))

    VálaszTörlés
  3. Ezt biztosan tudom, hogy finom:-) na és az illata...

    VálaszTörlés
  4. Mági, még nem bontottam fel a tőled kapott lekvárt (mert épp befőző-nagyüzem van itt is, és mindig van egy kis maradék, ami nem fér az üvegekbe), de már alig várom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még én sem a Tőled kapottakat, de én is nagyon várom:)
      Sikerült elültetni a növénykéket?

      Törlés
  5. Mági kérdezném az agar-agart hol szerzed be???? Hol keressem???? Köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bioboltban vettem, bio-, reformboltban keresd (én a Baross utcában vettem, de sok helyen van).

      Törlés