Follow by Email

2013. október 22., kedd

Chilis házi "sajt"



Reggelire kontakt grill szendvicset evett a Családom. 
Tökéletesen olvad benne a házilag készült "sajt".




Több bejegyzésben írtam már róla, de gondoltam nem árt újra megmutatni, hisz jó dolog ez.
500 g bolti túróból és 1 liter bolti tejből készítettem 
(őstermelőiből is szoktam, de ahhoz ugye nem jut mindenki hozzá) 
570 g sajtom lett.




Chilis házi sajt
Tojás nélkül!

Hozzávalók
1 liter 2,8 %-os tej (bolti, de nem tartós)
500 g túró (2x250g)
60 g teavaj 
1 mk szódabikarbóna
1 tk tengerisó

A tejet a lábasba öntöttem, a túrót is (hideg tejbe, hideg túrót), összekevertem egy habverővel.
Felforraltam, a fehérje kicsapódott, majd elzártam a tüzet és rövid ideig így hagytam.
Így volt ideje a "fehérjének" teljesen kicsapódni,  -a savó színéből következtethetünk rá-  
szép sárgás, "átlátszó" savó maradt a leöntés után.
 A következő lépésként a sűrű szövésű szűrön szétválasztottam őket (leszűrtem).
A töretet egy másik tiszta lábosba tettem 
(jobb ha nem tapadósat választunk, én teflonban készítem, abba nem ragad bele),
a savóból kenyér lesz. 
Hozzáadtam a vajat, a sót és a szódabikarbónát. 
Közepes hőfokon, állandó kevergetés mellett, ~10 percig főztem, inkább kevesebb. 
Ekkor már nyúlóssá vált, egyben volt a massza, elvált az edény falától.
Háromfelé osztottam, kanállal lenyomkodtam, tömörítettem. 
Egyik ez a chilis/borsos.
Amikor langyosra hűlt, sütőpapírra borítottam és hagytam, hogy teljesen megszikkadjon.
Félidőben megfordítottam, hogy minden oldala szikkadjon.






Későbbiekben becsomagolva a hűtőben tárolom.
Sokáig eláll, ez azt jelenti, hogy több napig, akár egy hétig is.




Az eredeti recepthez képest, a tojást teljesen elhagytam.
 Amennyiben valaki ezen felbuzdulva állna neki, azt javaslom olvassa el az előzőeket.  
Az előző bejegyzések itt találhatók:










10 megjegyzés:

  1. Mági, Te mindig előállsz valami különleges finomsággal!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz drága, hát Nálad is érdemes szétnézni :)

      Törlés
  2. Ki kell próbálnom! Sajt és chili imádó vagyok :P :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. GGabi, tudod a sajt nem egy Old Amsterdam, de finom :) sk.
      A chili meg chili, tetszeni fog remélem :)

      Törlés
  3. ez nagyon guszti!! Szerinted házitejből mennyi kell? (4,5%-os, azt hiszem) olyan szerencsés vagyok, hogy lehet kapni tőlünk 5 precre, egy nagyon helyes és kedves sajtkészítőtől :DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szepniki, ugyanígy csinálom házi tejből is :)

      Törlés
  4. Ez valami isteni lehetett :) Előbb vagy utóbb kénytelen leszek kipróbálni :)

    VálaszTörlés
  5. Csodaszép fotók, csodálatos finomság!

    VálaszTörlés