2015. október 2., péntek

Savanyú (színes) erős paprika télire tartósítószer nélkül



Szemet gyönyörködtető és könnyfakasztó sárga, zöld, piros "tüzes" paprikákat 
hozott őstermelő ismerősöm.
Nem pénzt kért érte, hanem "abból adjál amit csinálsz belőle" - mondta. 
Ideje nincs eltenni, nekem meg nem volt paprikám.
Megegyeztünk. 
Készítettem sózott darált paprikát (ezt is mutatom majd) és savanyún tettem el.


 


- A paprikákat alaposan megmostam, majd szárukat csinosra metszettem.
Tisztára mosott üvegekbe rakosgattam (lásd képek).
Pár üvegbe 3-4 hagymát raktam. 
- Elkészítettem a felöntőlét. 
Ehhez megtöltöttem a paprikákkal teli rakott üvegeket vízzel, majd mérőedénybe gyűjtöttem.
(Az első vizet leöntöttem, azaz átöblítettem a paprikákat, majd a másodikat öntöttem 
a mérőedénybe.)
Megmértem.
Hozzámértem az ecetet, sót, cukrot, borként és borkősavat.
Elkevertem, feloldottam.
- A paprikákkal teli üvegekre töltöttem a léből, teli töltöttem. 
A tetejüket rátettem, de még nem csavartam rá.
Tálcára raktam és az egészet letakartam konyharuhával.
- Kb. 1 hét múlva zártam le, 
ekkor egy réteg celofán borítás után rácsavartam a tiszta kifőzött kupakokat.
Ezt alatt a közel egy hét alatt a paprikák megszívják magukat a lével, magukba szívták.
A "lefogyott" lét, folyamatosan pótoltam.




 Savanyú színes erős paprika
 Hozzávalók a felöntöléhez (az arányokra figyeljünk)

1 liter víz
2 dl ecet 10 %-os
1 ek só
1 ek cukor
késhegynyi borkén
késhegynyi borkősav
fűszerek: bors

Ízlés szerint tehetünk fűszereket: egész borsot, babérlevelet, köménymagot, koriandert, 
mustármagot, hagymát, fokhagymát, de dobhatunk bele egy-egy szegfűborsot, 
szegfűzeget, akár pici fahéj darabot. 




A sárga színű paprika megőrzi élénk színét, a zöld idővel beérik, azaz piros lesz. 
A piros, piros marad :)
A képek két hét elteltével készültek.


...hagyma...

A tartósítószer nélküli eltevés alapjairól itt írtam:


 *





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése