Follow by Email

2016. március 16., szerda

"Sacher-torta"




Ez a variáció természetesen nem az eredeti, hanem az enyém.






Az eredeti Sacher-torta egy csokoládétorta sárgabaracklekvárral és csokoládébevonattal:
a nem túl édes csokoládés torta két rétegje sárgabaracklekvárt rejt (egy réteg).
Tetejét és az oldalát étcsokoládé bevonat borítja.
Franz Sacher bécsi cukrászról kapta a nevét, aki 1832-ben alkotta meg Metternich herceg számára.
Az Original Sacher-Torte azóta is az egyik legkedveltebb bécsi specialitásnak számít, 
melynek receptje eredet védett, gondosan őrzött titok.
Így minden recept csak próbálkozás az eredeti Sacher-torta másolására vagy utánzására.


Én is próbálkoztam. Már nem először, sok-sok kísérlet előzte meg ezt a receptet.
 Ez viszont már véglegesnek tekinthető a családunkban.
A tortánk "szaftos", nagyon csokoládés, nem édes, kellően gyümölcsös 
(az eredetitől eltérően két rétegben teszem bele a házi krémes lekvárt). 
A Férjem Sacher rajongó, így fontos volt hogy ízlésének megfelelően készítsem.

Boldog születésnapot Kedves!






"Sacher-torta"


Hozzávalók
tészta
6 db tojás
150 g cukor (100 g + 50 g)
150 g vaj
150 g 60 %-os étcsokoládé
130 g liszt
20 g étkezési keményítő
1 tk sütőpor (dm/alnatura)
1/4 mokkáskanál himalája só

töltelék
500 g házi sárgabaracklekvár*

bevonat
250 g 60 %-os  és 70 %-os étcsokoládé (150 g + 100 g)
200 g habtejszín



1) - A sütőt bekapcsoltam 165 fokra (légkeverés), a 24 cm kapcsos tortasütőbe papírt simítottam.
- A tojásokat szétválasztottam.
- A sárgákhoz mértem a 10 dkg cukrot, hozzáadtam a sót és a vaníliakivonatot.
Habosra kevertem, egészen fehéredésig.
- A vajat megolvasztottam, a darabokra tördelt csokoládét (150 g) 
kézi habverővel selymesre kevertem benne.
- A lisztet, keményítőt kimértem, átszitáltam, hozzákevertem a sütőport.
- A tojások fehérjét felvertem: félig, ekkor hozzáadtam a maradék 5 dkg cukrot
 és tökéletesen kemény habbá vertem.
- Összeállítottam a tésztát:
A sárga édes habhoz kézi habverővel hozzákevertem a vajas-csokoládét.
Hozzákevertem 1/5 rész habot és a fele sütőpor-liszt keveréket.
Újabb 1/5 rész hab következett és a többi lisztes keverék.
A maradék habot még három részletben forgattam hozzá, vigyázva, hogy ne törjem össze.
- A tortasütőbe simítottam és alacsony hőmérsékleten tűpróbáig (40 perc) sütöttem.
- A tortaformát lekapcsoltam róla és rácsra borítva kihűtöttem.

2) - A tortalapot (segítséggel és cérnával) 3 részre vágtam.
- A sárgabaracklekvárt felmelegítettem.
- A meleg sárgabaracklekvárral minden lapot megkentem, majd egymásra raktam.
- Hűvös helyen hagytam, hogy teljesen kihűljön.
 (Este készítettem és reggel folytattam, az éjszakát a kamrában töltötte.)

3) - A tejszínt felmelegítettem.
- A darabokra tördelt csokoládét (25 dkg) a meleg tejszínbe olvasztottam
 és habverővel, krémesre kevertem.
A tortára öntöttem és az oldalát is bevontam vele. 
(Nem törekedtem az egyenletes elsimításra, így szeretjük.)



*A sárgabaracklekvár házi, saját termés és befőzés, csak 10 % cukor hozzáadásával készült.











2 megjegyzés:

  1. Csodásan néz ki! Isten éltesse az ünnepeltet! Egészségére váljék! :)

    VálaszTörlés