Follow by Email

2011. november 25., péntek

Chili, mint pehely




 Minden évben készítek a magam nevelt termésekből.




Chilipehely, a durvára darált csípős paprika.
Így is nevezhetném ezt a finomságot. 




A többféle paprikát megszárítom, kimagozom és durvára őrlöm. 
A segédeszköz kávédaráló, (késes) aprítógép vagy a hagyomásnyos mozsár. 
Sötét üvegbe zárva tárolom, hideg helyen. Igaz szinte minden nap "megszellőztetem"  amikor csippentek belőle, hogy ételeinkre hintve élvezzük melegítő jótékony hatását.


A keleti gyógyászatban, a csípős növényeket a vér és energia keringésének serkentésére, 
az emésztés, anyagcsere fokozására, izzasztásra alkalmazzák.
Mind e mellett tudjuk, hogy Kapszaicint tartalmaz, antioxidáns hatással bír, segíti a méreganyagok kiválasztódását. 
A szívbetegségek, rákbetegségek megelőzésében is kimutatták jótékony hatását ( Pittsburgi egyetem ).
Fájdalomcsillapító ( pl. fejfájás, reuma ) baktérium és vírusölő, magas a vitamintartalma.







Egy újabb bejegyzésben, bővebben írtam a Paprika jótékony hatásairól:
..még többet a chiliről:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése