Follow by Email

2012. október 15., hétfő

Rozsos kiflik



Kifli "napokat" tartunk, ez azt jelenti, hogy valaki megkívánja, én megsütöm, közösen megesszük, majd megszavazzuk, hogy újra kifli legyen:)))




Tegnap teljes kiőrlésű tönkölylisztből volt, ma pedig ez a világos rozslisztes.
Egyszerű tészta, van már fenn hasonló, csak az finomlisztből készült, most egy részét lecseréltem rozsra.




Rozsoskiflik
12 darab

Hozzávalók
150 g világos rozsliszt
350 + 30 g finomliszt
475 g langyos tej
135 g olívaolaj
1 tk méz
2 tk tengerisó
25 g friss élesztő
-------------------
tetejére:
köménymag
nagyszemű Himalája só




A rozslisztet és 350 g finomlisztet összekevertem, a tetejére öntöttem a langyos tejet.
Belecsorgattam a mézet és belemorzsoltam az élesztőt.
Kissé összekevertem: csak is a tejet, élesztőt és némi lisztet.
Hagytam hogy kissé felhabosodjon (10 perc).
Hozzáadtam még a sót, és az olajat.
A dagasztógéppel (ez egyszerű spirállal ellátott alapgép, ami ma a habverővel együtt, a legtöbb háztartásban megtalálható, nem kenyérsütő) összeállíttattam a tésztát.
Szükség volt még 30 gr finomlisztre, ez lehet kicsivel több vagy kevesebb.
A munkapultot megszórtam liszttel (nem szükséges túlzottan, összesen szórásra 15 g lisztet használtam fel) és kedvesen, szeretgetve dagasztottam a tésztát, míg végül engedelmesen nem ragadt többé, sőt némi hólyaggal jutalmazta "erőfeszítésemet":)
Letakartam egy tállal (teljesen zárt a tészta körül) és hagytam, hogy megkeljen (2 órán át volt így), közben 2x "áthajtogattam/átgyúrtam" a tésztát, éppen csak jobbról-balról.
Cipót formáltam és  hagytam tovább.
(Nincs meleg nálunk, kb. 19-20 fok, ezért kissé lassabban indult be a tészta kelése. Ha ettől melegebb van, akkor elképzelhető, hogy kevesebb idő is elegendő lett volna.)
Kissé aláliszteztem a megkelt cipónak és hatalmas kerek lappá nyújtottam (60 cm-t meghaladta az átmérője:)
Derelyevágóval 12 közel egyforma háromszöggé vágtam.
A végét picit bemetszettem, majd feltekertem a kifliket.
Sütőpapíros tepsire raktam 6-ot, 6-ot. Tetejüket bespricceltem vízzel, megszórtam nagyszemű sóval és köménymaggal, ha már egyszer rozsosak (szeretem a rozsliszthez társítani a köménymagot:).
30 percet pihentettem, majd bekapcsoltam a sütőt 200 fokra légkeverésre és beraktam mindkét tepsit a hideg sütőbe. Mire a sütő elérte a 200 fokot, a kiflik is megsültek. Hagytam még őket 5 percet, így összesen 28 percet töltöttek a sütőben. (Tehát hideg sütőbe tettem be őket!)
A kifliket a sütőbe rakás előtt újra bepermeteztem vízzel, majd sülés közben még egyszer, a végén amikor kivettem őket a sütőből még egyszer:)
Kb. 20 perc elteltével (attól számítva, hogy sütőbe kerültek) megcseréltem a két tepsit.
Ami felül volt, alulra került és ami alul volt felülre:)
Ez a kifli ellenállhatatlan és abbahagyhatatlan.
(Na jó ha az ember tudatos, akkor bármit megtud tenni, ellenállni is tud és abbahagyni is:)




Ha másféle kiflire vágyunk, van még másféle is a blogon:)




11 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. ...most készül egy teljes kiőrlésű tönkölyös változat:)

      Törlés
    2. ne csináld már...:)))
      nem tudok majd választani:)

      Törlés
  2. Szépek! Nálam is rozsos kifli lesz akkor:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A reggeli kiflid is sorra kerül nálam...:)

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  3. Kipróbáltam a kifliket, nagyon ízlett. Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. lenka1 <3
      nagyon örülök :)
      Egészségetekre!

      Törlés