Follow by Email

2012. november 7., szerda

Pita a gyroshoz



Ezt a pitát, most így csináltam, de szoktam egyszerűbben is.
A tésztáját, tej helyett, csak vízzel készíteni.
 A buci formázást, pedig egyszerűen "golyógyártással" megoldani.




Ha Valakik szeretik a gyrost, előbb-utóbb úgyis kialakul a saját "ez a legjobb" változat.
Persze a jó gyroshoz a pitán kívül kell még ez-az. Az eredeti bárányhússal készül.
Nálunk a csirke a menő a húsevők körében. Én falafellel (csicseriborsófasírt) szeretem, most viszont nem akartam azt is készíteni és még anélkül, a friss zöldség csupán fűszeres joghurttal és némi csípőssel megfejelve is teljesen kielégítő volt.




Pita
Hozzávalók
600 + 20 g finomliszt
160 g langyos tej
35 g friss élesztő
2 tk tengerisó
230 g langyos víz
40 g olívaolaj

A langyos tejben elkevertem az élesztőt és 3 ek lisztet (az össz. mennyiségből vettem el).
 Hagytam, hogy felhabosodjon (5 perc), majd újra összekevertem,
 majd újra megvártam még felfut (15 perc).
A lisztet elkevertem a sóval, hozzáadtam a langyos vizet, majd a felfuttatott élesztőt.
A tésztát a "sima mezei" géppel összekevertem, majd végül hozzáadtam az olajat.
A mukapulton kidolgoztam a tésztát szép hólyagosra és leborítottam egy tállal (ami teljesen zárt a pulttal).
Hagytam, hogy duplájára keljen. Ekkor kissé ellapítottam és 12 darabba vágtam.
Egyenként kicsi bucikat (pont mintha zsömlét készítenék) formáztam belőle és
letakartam egy tiszta enyhén nedves vászonnal.
Hagytam így pihenni 20 percig ( a konyhában, mint ált. 20 fok a hőmérséklet).
A sütőt bemelegítettem 200 fokra, légkeveréssel.
A tésztabucikat egyenként kb.13-14 cm átmérőjű körré nyújtottam,
sütőpapírral lefedtem a sütőrácsot és 6 db-ot ráfektettem.
Két adagban megsütöttem kb. 15 perc alatt  (annyi ideig kell sütni,
míg szépen felfúvódik/felpúposodik és még pár perc amíg kap egy kis színt, de a szín, ízlés dolga:).




Mikorra az első adag pita megsült már készen volt a többi hozzávaló a gyroshoz.
Azon nyomban forrón, az egyik sarkát felvágva már töltötte is, ki-ki kedve szerint.
Mindig annyit készítek, amiből marad későbbre.
Az iskolai tízórainak is teljesen megfelel, igaz nem lesz meleg, de a srácok hidegen is szokták szeretni.
A maradékot amikor kihűlt, a dupla sütőpapírba csomagoltam (pont abba, amin sült:)
plusz egy tiszta száraz konyharuhába csavartam.
A hűvös kamrában várta meg a másnap reggelt.
Így nem száradt ki, de az is előfordul, hogy folpack fóliába csomagolom őket.






Lepénykenyerek a blogon

Lepénykenyér:
Lepénykenyér teljes kiőrlésű liszttel és kókuszvajjal:
Naan kenyér:
Pita: 
Kelt lepénykenyér:






10 megjegyzés:

  1. Ezek gyönyörűek!
    Egyszer sütöttem és nem nagyon nőttek meg, aztán lemondtam róla. Szombatra beterveztem így, ahogy mondod, remélem összejön :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is, de miért is kellene remélni(?) hát persze, hogy "összejön" :)))
      Ölellek Titeket,

      Törlés
  2. Nagyon szépek, én úgy szeretem nézni, ahogy felfújódnak:) Rég nem volt gyros és pita nálunk, nekem is betervezve hétvégére.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is kukucskálok, azért is készült sütős fotó...
      Jó étvágyat Nektek hozzá (is) !

      Törlés
  3. Az élesztő felfuttatásához nem kell egy kis cukor? Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva!
      Lehet tenni, de anélkül is működik.
      A kenyerekhez, péksüteményekhez, meg általában én is szoktam (legtöbbször mézet) ehhez nem tettem, így is "világgá készült menni az élesztős-tejes-lisztes keverék":) Tehát tehetsz egy keveset (mokkáskanál vagy 1/2 tk.) de látod nélküle ilyen lett:)
      Szép napot Neked!

      Törlés
  4. Gyönyörű piták!!!! Még soha nem készítettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tücsi kedves! nagyon finom töltve, de mártogatni is lehet vele, úgy is kíváló.
      Köszönöm, szép estét!

      Törlés