Follow by Email

2014. május 25., vasárnap

Citromfűturmix. Citromfű, mint gyógynövény.



Kaszálni lehet a Citromfüvet a kertemben. 




Szárítok és készül belőle citromfüves méz. 
Rendszeresen kerül a teába, és fűszerezek vele.
Viszek belőle, adok belőle a Barátaimnak. 
Még mindig, mint a tenger.




Lehetne belőle szörpöt is készíteni (pont, mint bodzavirágból), meg szirupot (pont, mint itt, vagy itt),
 de tekintettel, hogy még télen is van, így ezt kihagyom.
Turmixoltam már gyümölccsel, de most gondoltam egy merészet: csak citromfüvet, vízzel.
Egy csokor citromfüvet leöntöttem 3 dl vízzel és alaposan összeturmixoltam. 
Úgy hagytam 1-2 órát állni, majd leszűrtem.
Egész nap kortyolgattam belőle.
Nagyon tömény   -a hatóanyag tartalmára figyelemmel-   ne hajtsuk fel egyszerre.




Egészségünkre!


Citromfű (Melissa officinalis) 

Fő hatóanyagának, az illóolajnak nyugtató, görcsoldó, szélhajtó, antibakteriális hatást tulajdonítanak.
A citromfűkészítmények vírusellenes sajátossága, az ajakosvirágúak
típusos cserzőanyagainak tulajdonítható.
Gyakran alkalmazzák ideges gyomor és bél, valamint szívpanaszok, ezenkívül az álmatlanság enyhébb eseteinek kezelésére. Külsőleg a Herpes simplex helyi kezelésére javallott.
Csípések és esetleges harapás esetén is próbálkozhatunk vele, mint elsősegélyszer.
(Felhasznált irodalom: Gyógynövényhatározó)

Készíthetünk belőle gyógykenőcsöt, amely, hatékony lehet herpesz esetén.
Bekenhetjük vele a csípések helyét.
Tehetünk az arctisztító szerünkbe, az arckrémünkbe. Nyugtatólag hat, az irritált bőrre (pl. napégés).
(A szikkasztott leveleket, rakjuk hidegen sajtolt olajba, és hagyjuk, hogy hatóanyagai kioldódjanak.)
Tehetünk a fürdővizünkbe: egyszerűen a leforrázott, majd kiáztatott citromfűteát öntsük a vízbe.


 Mikor igyuk mi, egy csésze citromfűteát?
1) Egyszerű :) amikor jól esik.
Bármikor.
Ihatjuk forrón, melegen, hidegen.
Jön a nyár, biztos jó fog esni, ha készítünk reggel egy adag citromfűteát: egy marék friss citromfüvet leforrázunk, hagyjuk egy félórát állni, majd akár 2 literre is hígíthatjuk.
Fogyaszthatjuk így, de ha picit savanykásra, édesebbre vágyunk, akkor keverjünk bele mézet,
néhány citromkarikát, ha hidegre vágyunk tegyünk bele jégkockát,
majd díszítsük frissen vágott citromfű ágacskával.
2) Igyunk 1-1 csésze teát, ha fáj a fejünk, ha fáj a gyomrunk, ha puffadt a hasunk, ha rossz kedvünk van.
Igyunk az emésztés könnyítésére étkezés előtt egy órával, vagy ha már baj van :( étkezés után.
Lefekvés előtt is ihatunk, főleg ha nyugtalanok vagyunk, vagy nehezebben alszunk el,
nyugtalanul szoktunk aludni. Ilyenkor kifejezetten jót tesz, ha langyosra hagyjuk hűlni és
ekkor teszünk bele 1-2 kiskanál mézet.
Megfázás estén forrón igyuk, de ebben az esetbe ne tegyünk bele mézet!

Gyógyászati célra a leveleit gyűjtjük, mert ennek a legmagasabb az illóolaj tartalma, mégpedig virágzás előtt.
A kertünkbe ültetett citromfű, ha jól érzi magát és hagyjuk magot érlelni, igencsak elszaporodik.

Citromfűből készül a híres "Melissengeist", a citromfűlikőr.




Alkalmazásáról részletesebben olvashatunk, a Népgyógyászat oldalán.





4 megjegyzés:

  1. Itt is tengernyi van belőle, de nem bánom, mert nagyon szeretjük. El fogom készíteni ezt a turmixot, nagyon jól hangzik. A kamrában pedig már érik a Melissengeist. 😉

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csipkerózsa í3
      Hűha, likőr, biztos fincsi lehet :) a turmix más kategória :) de én szeretem :)

      Törlés