Follow by Email

2012. június 11., hétfő

Rózsa esszencia Xukorral ( napon érlelt )





 Mióta saját kerttel rendelkezem, mind begyűjtöm az általa kínált kincseket.
Így a harmóniában élő, kezeletlen rózsáim szirmait.




Nyáron rendszeresen készül belőle limonádé, mézzel, citrommal.
Vagy csak rózsavíz, ekkor egyszerűen beleteszem a szirmokat a vízbe, hagyom,
 hogy átvegye a víz a rózsa ízét, rezgését, majd ezt kortyolgatjuk.
Ha más ötletem nincs akkor megszárítom, majd szárazon teszek az általam összeállított teakeverékbe, fürdővízbe használom, illetve organzazsákban a szobám díszíti.
Előfordul, hogy a gyümölcsleves tetejére szórok néhány friss rózsaszirmot,
vagy a salátánkat szépíti meg.

Több éve készítek különféle kivonatokat.
Olajat: mandula-, vagy jojobaolajban áztatok ki szirmokat, majd leszűröm és
később felhasználom fürdővízbe, vagy testápoló olajnak vagy arckrémet készítek vele.
Ecetet: almaecetbe teszek rózsaszirmot, majd idővel leszűröm.
Mézet: ugyanúgy készítem, mint a vadrózsaszirommal.
Cukrot: friss szirmokat cukorral rétegezek, majd 2-3 hét után kiszedem, a cukrot megszárítom
 és új száraz rózsaszirmokkal díszítem.
Rózsavizet: tisztított vízbe beáztatom, 1 nap ázás után leszűröm, kiváló arcápoló, tisztító, frissítő.
 Nyáron magamra permetezem a nagy melegben.
Lekvárt: csak rózsasziromból még nem készítettem, viszont kedvem szerint
az éppen készülő lekvárba szórok egy marékkal.
A napokban éppen, eperlekvár ízesedett vele.
( http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/06/rozsaszirmos-eperlekvar-xukorral.html )






Amiről viszont ez a bejegyzés szól az a napon érlelt szirup, amit általában
Pünkösd környékén kezdek el gyűjteni.
Most Xukorral készítem (de bármilyen cukorral lehet),
igen készítem, még nincs kész, ez egész nyáron készül,
 így magába zárja az egész nyár energiáját.



2. nap után



Napon érlelt rózsaszirup, a nyár rezgésével




Hozzávalók
 egy-egy marék friss rózsaszirom
cukor: amely lehet porcukor, porított nádcukor, gyümölcscukor, szőlőcukor,
most nyírfacukor 
 esetleg néhány csepp víz
Napfény

A begyűjtésre a legkedvezőbb idő, a kora reggeli órák, amikor a harmat még nem szállt fel.
A szirmokat akkor veszem le, amikor már "adja magát". (A piros szirmokra napokig vártam.)
Ez azért lényeges, mert ha tépjük (-nénk ) akkor azt az információt is
elraktározzuk a kivonatunkba.
Pont ezért fontos az is, hogy ilyet csak emelkedett hangulatunkban,
öröm állapotunkban készítsünk.
Ha nem ilyenben vagyunk, inkább ne nyúljunk hozzá.
Bár igaz ez mindenre, de különösen fontos ha elteszünk valamit,
befőzünk, kivonatot készítünk:
a pillanatnyi lelki állapotunkat is elraktározzuk benne. 
Természetesen ugyanígy beletudjuk vinni a boldogságunk is.
Egy befőtt/lekvár nemcsak a gyümölcsöt, cukrot tartalmazza,
hanem mindenki gondolatait, rezgését, lelki állapotát aki érintkezett vele.

A szirmokat egy szélesebb szájú üvegbe rakom és rászórok annyi cukrot, ami éppen befedi,
ez általában 1 ek alkalmanként. Ha magas még a szirom nedvesség tartalma,
meg rajta van a harmat, akkor elég ennyi, ha nem, akkor néhány csepp vizet
cseppentek/permetezek bele, csak is annyit, amiből pára képződik.


Pára, a fólián belül


Folpackot teszek a tetejére és lekötöm. Kiteszem a Napra és ha arra járok, picit megmocorgatom/megrázogatom, éppen csak kedvesen, könnyedén.
Általában hetente teszek hozzá újabb szirmokat, újabb cukrot.
Így megy ez egész nyáron keresztül,  Kisasszony napjáig ( szeptember 8. )
 plusz-mínusz 1-2 nap, ahogy érzem. Végig kint van.
Az összegyűlt szirupot időnként leöntöm egy sűrű szűrőn át.
A leöntött szirupot, jól záródó üvegben gyűjtögetem és a hűtőben tárolom.
Végül, mind belekerül.
A visszamaradt szirmokat beleteszem egy nagy kancsóba,
teszek hozzá citromot és felengedem vízzel, aznap ez az italunk.
Úgy is lehet,
hogy csak vízben átmosom, kinyomkodom, majd teába teszünk belőle.
Hűtve eláll.


3. nap újratöltve



Mire jó ez a szirup? 
Amikor szükségünk van rá, amikor eszünkbe jut, akkor estünk/iszunk belőle,
vagy amit készítünk kerül bele..
 Lehet sütemény, fagylalt, joghurt, más édesség, tea, turmix, limonádé,
vagy csak úgy :-) egy mokkáskanálnyi...





Még maradt előző évekről egy-egy kevés.


🌹


Rózsás bejegyzések a blogomon


Rózsaszirom-tea rózsasziruppal
Rózsaszirmos méz
Epres rózsás álom
Rózsaszirmos eperlekvár
Házi teák ajándékba
Banánfagylalt vadrózsás mézzel
Bodza-vadrózsa frissítő
Rózsák a kertben
Vadrózsa a kertemben
Illatos rózsa - fotók
Rózsaszirmos málnaturmix
Kétszínű rózsa - képek
Rózsaszörp
Rózsás fürdőgolyó kókuszvajjal



11 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsánat, rossz gombot nyomtam meg:-(

      Azt írtad, hogy:
      Ez gyönyörű, még soha nem készítettél. - csak Te szebben fogalmaztál!

      Válasz:
      Ahogy "megismertelek" ez bizony már nem sokáig lesz így. Téged is hajt a kíváncsiság és az alkotás vágy, biztosan készítesz!

      Az Orbáncfűolaj bejegyzésed nagyon jó én is készítek, picit és többet szárítok.

      Törlés
  2. Nagyon tetszik, igazan Magi vagy (vagyis varazslo)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdemes készíteni, és más kedvenc ehető virágból is működik.
      Köszönöm a titulust :)

      Törlés
  3. Szia!

    Idén én is kedvet kaptam hozzá, gyűjtögetni kezdtem a rózsaszirmokat. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen gyakran öntsem le az összegyűlt folyadékot? Én leöntöttem kb. 3 hét után, beletettem egy szép üvegbe, viszont azt látom, hogy vastagon kikristályosodott és csak a tetején van egy vékony réteg sötét színű folyadék. Szőlőcukorral csináltam, követtem a fenti instrukciókat. Ez normális folyamat? Vagy valamit rosszul csináltam?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Noncsogo!
      Mindent jól csináltál! A szőlőcukor kristályosodik, így ez előfordul.(Tavaly nyírfacukorral készítettem, nekem is vastag kristályréteg volt az alján.) Maga a "szőlőcukor" kristályosodik, tehát pl. a méz kristályosodása sem a hamisított voltára utal (pont a hamisított nem kristályosodik) hanem a szőlőcukor tartalmára (minél több a szőlőcukor abban a mézfajtában, annál hajlamosabb a kristályosodásra pl. a repceméz eleve kristályos).
      A kérdés, hogy mit tegyél? azt csinálnám, hogy leönteném a folyékony szirupot, a kristályos részt meg vízzel feloldanám, persze mindkettő fogyasztható (én is ezt tettem).
      Az összegyűlt folyadékot/szirupot ~havonta szoktam leönteni (most nekem is 3 hetes) persze ez függ a mennyiségtől, ha nagyon sokat készítünk akkor lehet gyakrabban, ha keveset, akkor nem is biztos, hogy letudjuk önteni. (ezt még lehetne részletezni, kérdezz nyugodtan)
      Ölelés Neked, csodás napot kívánok. Írd meg mit tettél.

      Törlés
    2. Noncsogo!
      Van még egy ötletem: az egész kristályosodott üveget beletenném olyan 40-45 fokos vízfürdőbe (esetleg kevéssel melegebbe) és szépen időnkénti mozgatással felolvasztanám.

      Törlés
  4. Szia,
    köszönöm a válaszod, megnyugodtam :)
    Szerintem akkor hagyom így ahogy van, amikor pedig használni szeretném, vízfürdőbe teszem ;) Így biztosan nem vész kárba egyetlen cseppje sem :)

    Szeretettel teljes napot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) ugye finom?
      Mennyei varázslat <3
      Neked is minden jót!

      Törlés